ARENDAL: I forrige uke ble mannen dømt til fengsel i ett år og seks måneder. Åtte av månedene er gjort betinget og kan dermed sones utenfor murene.

Det var 9. juni i fjor at 47-åringen oppsøkte mannen i 70-årene som på det tidspunktet leide ut en bolig til tiltaltes samboer. 47-åringen skal ha vært rasende fordi utleieren ville avslutte leieforholdet med samboeren. Begrunnelsen skal ha vært at leietakerne tilhørte et miljø som skapte frykt i nabolaget. Utleieren skal også ha bedt samboeren om å ikke parkere utenfor boligen.

Kjevebrudd og tannskader

47-åringen gikk inn i naboleieligheten hvor utleieren drev med oppussing. Her skal han ha grepet et 1,5 meter langt aluminiumsvater. Mens mannen i 70-årene satt på kne og la parkett, slo 47-åringen med stor kraft vateret i hodet på mannen. Slaget traff delvis kjeven og halsen. Volden påførte offeret kjevebrudd og to tenner ble slått ut.

Utleieren var bevisstløs et øyeblikk, blødde fra hodet og måtte ha legebehandling etter slaget. I etterkant av voldsepisoden kunne ikke offeret spise fast føde.

— Retten legger til grunn at slaget var kraftig. Det vises til fornærmedes forklaring om at vateret ble buet som følge av slaget. Tilsvarende opplysninger fremgår av beslagrapporten, skriver retten.

Et vitne fortalte under rettssaken at han ble varslet om den kommende voldspisoden, men at han ikke rakk å varsle offeret.

Den tiltalte nektet straffskyld under rettssaken og hevdet at utleieren stakk ham i låret med en blyant før han slo tilbake. Retten trodde imidlertid ikke på denne forklaringen.

Slo med kniv i hånda

Under rettssaken måtte 47-åringen også svare for grov vold mot sin eks-samboers sønn. Episoden skjedde i høst da tiltalte kranglet med moren. Sønnen skal ha blandet seg inn i diskusjonen og det endte med en slåsskamp mellom ham og tiltalte. Sønnen fikk overtaket, men slapp 47-åringen etter en stund.

"Nå er det nok, nå skal du få, jeg skal drepe deg", skal 47-åringen ha skreket da han ble sluppet fri.

Tiltalte løp ned i etasjen under. Da han kom opp igjen, hadde han en kniv i hånden. Den yngre mannen løftet da begge hendene i luften for å signalisere at han ikke ønsket en konfrontasjon.

Mens han sto slik, slo 47-åringen ham 5 - 6 ganger i ansiktet mens han holdt i kniven. Fornærmede fikk et risp i ansiktet fra knivbladet som stakk ut fra hånden og en rift i en lillefinger. 47-åringen rømte fra stedet før politiet dukket opp.

Drapstruet kommuneansatte

Mannen sto også tiltalt for å ha drapstruet to kommuneansatte i Froland. Truslene ble fremsatt etter at kommunen nektet å kjøre mannen til biltilsynet for å hente skilter

47-åringen truet de kommuneansatte med at han visste hvor de bodde og hvor barna gikk på skolen. Til en av de kvinnelige ansatte sa han at han egentlig hadde tenkt å ta med seg kniv, og at de skulle være glad for at han lot dette være.

— Du er ingen fredet person, sa mannen til en av de ansatte.

Mannen reiste også ned til kommunekontoret. Her ble han møtt av enhetslederen som opplyste at politiet var varslet. Da stakk 47-åringen fra stedet.

Mannen er tidligere straffedømt 14 ganger. Tre ganger for trusler og en gang for vold.

Det ble vurdert om mannen var strafferettslig tilregelig da han utførte volden og fremsatte truslene. Retten kom fram til at han var det.