8. mai mottar lyngdølen Krigskorset med sverd, landets høyest rangerte dekorasjon, for sin innsats i Afghanistan.

— Jeg var overhodet ikke forberedt på dette, sier Haugeland (36) til Fædrelandsvennen fredag kveld.

Da det ringte fra et ukjent nummer tre ganger på torsdag trodde krigsveteranen først at det var en selger, skriver Lyngdals Avis.

Da han endelig tok telefonen viste det seg å være fra forsvarsdepartementet. Samtalen ble satt videre til forsvarsminister Ine Marie Eriksen som kunne fortelle at Haugeland skal tildeles Krigskorset med sverd under en seremoni 8. mai.

Espen Haugeland var lagfører i Afghanistan våren 2004 da det ble oppdaget mannen som bar på en improvisert bombe i Kabul. Lyngdølen stupte inn i folkemengden og overmannet vedkommende. Dermed hindret han mannen i å utløse bomben som var ferdig rigget med en lett tilgjengelig utløsermekanisme.

Veldig spesielt

Haugeland hadde stor pågang på telefonen fredag kveld og henviste i stedet til et intervju han hadde gitt til Lyngdals Avis tidligere på dagen. Til avisen forteller 36-åringen hvordan det var å bli oppringt av forsvarsministeren.

— Du blir stum. Det er veldig spesielt, sier Haugeland om telefonsamtalen med forsvarsministeren.

Krigskorset med sverd. Foto: Forsvaret

Han var på jobb frem til offentliggjøringen i formiddag. Da dro han hjem for å få litt tid for seg selv. Telefonen har ringt i ett kjør.— Jeg føler meg ydmyk, beæret, overrasket og veldig stolt. Man må ikke glemme å sette Telemarksbataljonen, laget og avdelingen i lyset, som er vel så viktige som meg. Det er ikke bare én mann som har fortjeneste rundt den medaljen, men flere som skaper det, sier Haugeland til avisen.

Ikke autoritær

Haugeland tilbrakte seks måneder som fenrik og lagfører i Afghanistan i 2003 og 2004. — I Forsvaret var jeg nok ikke den lederen som man så på som en autoritær person. Jeg har troen på at når man tar avgjørelser, så skal man inkludere folkene dine og diskutere hva som er riktig og galt. Når avgjørelsen er tatt, da følger man den.

Etter at Haugeland kom hjem fra Afghanistan har han drevet en jakt- og fiskebutikk i Lyngdal. Foto: Magnus Aunevik

Da han kom hjem i 2004, kjøpte han en butikk, Lyngdal jakt— og fiskesenter i Alleen. Han har tatt med seg mye av tankegangen fra Forsvaret til næringslivet.- Du får et bedre team når de føler seg inkludert og er med på å påvirke avgjørelser, mener Haugeland.

Telemarksbataljonen

Flere ganger i intervjuet med Haugeland trekker han frem laget, avdelingen og Telemarksbataljonen.

— Jeg var på rett sted til rett tid og gjorde det jeg gjorde. Det er sikkert mange andre som ville gjort det samme. Det er litt tilfeldigheter, sier han.

Haugeland mener alle burde vært innom Forsvaret. Selv begynte han der som 18-åring, og var der frem til han var 25. — Man lærer ufattelig mye om mennesket og man får et brorskap til kollegaene sine. Man stoler på kompisene sine med livet. Man er avhengig av at den som går bak og foran deg gjør jobben sin, sier han.

Personlig mot

I en pressemelding som ble sendt ut fredag, skriver forsvarsdepartementet

«Espen Haugeland er tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats under en hendelse i Afghanistan våren 2004. Haugeland viste personlig mot og tapperhet langt utover det som kan forventes i en heltedåd uten sidestykke, hvor offervilje og mot fremstår som enestående.«

Det er tolv år siden Espen Haugeland tjenestegjorde i Afghanistan. Foto: Privat

Utmerkelsen fikk lyngdølen til å tenke tilbake på hendelsen for 12 år siden.— Det kom en del følelser tilbake. Du får litt adrenalin, begynner å skjelve litt og tenke tilbake. Det er spesielt, det er det, sier Haugeland til Lyngdals Avis.

Anerkjennelse

I alt åtte soldater ble i statsråd fredag tildelt høyt rangerte medaljer for sin innsats under militære operasjoner i Afghanistan.

— Dette er en tydelig og fortjent anerkjennelse av den store innsatsen norske soldater gjør i krevende operasjoner. Med tildelingen av medaljer viser Norge takknemlighet for soldatenes innsats og mot. Jeg er stolt av dem som blir hedret i dag, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Deles ut av kong Harald

Utdeling Krigskorset med sverd vil bli overrakt av Hans Majestet Kongen under markeringen av Frigjørings- og Veterandagen på Akershus festning 8. mai.

Intervjuet med Haugeland er gjengitt med tillatelse fra Lyngdals Avis.