- Det er kjedelig at færre går Sesilåmi, men dette går i bølgedaler, minner langrennsentusiast Arild Isaken om. Foto: Frode Lindblom
Arild Isaksen.jpg Foto: Torstein _en

— Sesilåmi er Norges fineste skirenn, nærmest fastslår Arild Isaksen.

55-åringen har gått turrenn både på og utenfor Sørlandet i snart en mannsalder. Ingen av dem mener han kan måle seg med den 53 kilometer lange styrkeprøven fra Setesdal til Sirdal.

- Det er kjedelig at færre går Sesilåmi, men dette går i bølgedaler, minner langrennsentusiast Arild Isaken om. Foto: Frode Lindblom

— Når det er fint vær, er det helt fantastisk. Det er utrolig fin løypetrasé, mye finere enn for eksempel HovdenTour. Dessuten er det et høyfjellsrenn hvor du må være veldig forberedt på skiftende føre fra øst til vest. Det i seg selv synes jeg er både moro og utfordrende, sier Isaksen.

Arrangeres for 40. gang

Lørdag arrangeres den store skiklassikeren på Sørlandet for 40. gang. Sesilåmi hadde sin storhetstid for 5-10 år siden, og satte påmeldingsrekord i 2010 da arrangøren satte stopp på 2800. Siden har interessen vært dalende, og etter avlysninger i både 2010 og 2013, var det så vidt påmeldingstallet bikket 1000 i fjor - selv om de meldte drømmeføre flere dager i forkant. Onsdag formiddag hadde 700 meldt seg på.

Les også: - I år tror jeg Sesilåmi blir årets fineste skirenn.

Selv om HovdenTour kom på banen i 2012, og siden har stabilisert seg med over 2000 deltakere, tror ikke Isaksen konkurransen er hovedproblemet.

— Husk at sikkert 70 prosent av deltakerne er rogalendinger, og blant dem har Sesilåmi fortsatt mye høyere status. Det er sørlendinger som går HovdenTour, og det har blitt litt som Skarverennet, altså et showrenn. Jeg føler ikke det har samme status blant langrennsløperne som Sesilåmi, sier Isaksen.

- Ugunstig med to avlysninger

Men han tror likevel en del vegrer seg mot å stå opp midt natta for å rekke starten på Brokke klokka 08.30. — Det var heller ikke gunstig med to avlysninger på kort tid. Logistikken med start og mål på to helt forskjellige steder, gjør nok også sitt til at mange velger det bort. Men det er også andre styrkeprøver som opplever dette, som både Birkebeineren og Kristiansand-Hovden på sykkel. Men fallet er ikke så dramatisk som for Sesilåmi, sier venndølen.

Lørdag ser det imidlertid ut til å bli flott føre med minusgrader, sol og lite vind over fjellet - til glede for arrangøren.

— Vi håper at dette vil bety en del for påmeldingen. At det er en del som har sittet på gjerdet, og at denne værmeldingen er det som skal til for at de melder seg på, sier rennleder Venke Tjørhom, som håper på 1000 deltakere.

- Vil få fantastisk tur

Hun er lite snakkesalig om hvordan hun opplever nedgangen.

— Nå skal vi arrangere dette løpet på lørdag - jeg vil ikke spekulere i noen årsak. Men det er alltid gildere med flere påmeldinger, innrømmer Tjørhom.

Nettopp derfor er hun svært glad for værmeldingen.

— Det er utrolig fint å se at utøverne kan få fine forhold, sier Tjørhom.

— Deltakerne vil få en fantastisk tur med nysnø og kuldegrader hele veien. Riktignok er det drøyere enn HovdenTour, og mange kutter ut hvis de har gått lite på ski. Men det er bare til å ta det litt mer med ro, så blir ikke løpet så langt. Folk bør hive seg på når det blir så fint, sier Isaksen.