Gunnar-André Møvik (t.v.) og Leif Otto Torjusen er henholdsvis hovedtillitsvalgt og rektor ved Grim skole. Foto: Tore André Baardsen
Hovedtillitsvalgt Gunnar-André Møvik (t.v.) og rektor Leif Otto Torjusen deler gleden over at skolehverdagen er normal fra tirsdag. Foto: Tore André Baardsen

— Ja, svarte noen av dem, på Fædrelandsvennens spørsmål om følelse over lettelse over at undervisningen fra tirsdag av kan foregå som normalt.

Gunnar-André Møvik (t.v.) og Leif Otto Torjusen er henholdsvis hovedtillitsvalgt og rektor ved Grim skole. Foto: Tore André Baardsen

Ingen sa noe annet.

— Jeg er veldig glad i dag. Det er særlig viktig at vi kommer tilbake til normal hverdag før skadene ble for store for elevene, sier rektor, Leif Otto Torjusen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Beholder fleksibiliteten

Hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved skolen, Gunnar-André Møvik, deler gleden over å være tilbake på jobb.

- Hva var den største gevinsten ved streiken?

— Ingen av oss har så langt fått tid til å lese avtalen. Men vi har jo fått med oss at vi beholder fleksibiliteten vi trenger for å gjøre en god jobb for elevene, sier Møvik.

Ved Grim skole varte streiken i åtte dager.

Jeg er veldig glad i dag.

Ved andre lokale skoler, som Oddemarka, Havlimyra og Fiskå skoler varte konflikten halvannen uke lenger.

— Sånn sett er Grim i en heldigere situasjon. Vi rakk å gjennomføre planleggingsdager og samle elevene før 38 av våre 48 lærere ble tatt ut i streik.

Les også:

Omdømme

Torjusen har vært rektor ved skolen i halvannet år. Men han har 40 års fartstid i skoleverket, og har aldri tidligere stått midt oppe i en så langvarig konflikt.

— Mye av streikegrunnlaget handlet om å være tilstede på skolen 37,5 timer i uka. Ville det ikke vært en fordel for rektor å ha mer styring av lærerne?

— Lærernes timeplaner er individuelle og kompliserte. Det er mye godt samarbeid, men utfordrende å få til gode rutiner for samarbeidsmøter innenfor

de 31,5 timene, som den gamle planen legger opp til. Med mer tilstedeværelse vil dette kunne bli enklere, samtidig som fleksibiliteten ivaretas, forklarer rektor.

— Hva har streiken gjort med lærernes omdømme?

— Det gjenstår å se, sier Leif Otto Torjusen.

Les også:

Vetorett

Hovedpunktene i avtalen som førte til løsning av streiken, er følgende:

Lærerne får vetorett mot mer bunden arbeidstid.

Uenighet i lokale forhandlinger om arbeidstid, skal avgjøres i en kommunal eller fylkeskommunal meklingsordning.

Et utvalg skal se på arbeidstidsordninger.

Avtalen er sendt ut til uravstemning.

Bruker pengene

De berørte kommunene har spart om lag 261 millioner kroner i lønnsutgifter siden lærerne gikk ut i streik 11. august.

Hvor mye Kristiansand kommune har spart, har oppvekstdirektør Arild Rekve foreløpig ikke regnet på.

— De sparte pengene er budsjettert til skolesektoren og vil forbli der. De kan eksempelvis brukes til å ta igjen tapt undervisning, sier Rekve, som også uttrykker stor lettelse over at streiken er over.