— Det er klart at dette er et parti som skulle omsettes, sier Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør, til Fædrelandsvennen.

Det var fredag 12. september i 21-tiden at Tollvesenet var i Arendals-området. Tjenestemennene syntes en norskregistrert Volkswagen Caravelle virket interessant, og fulgte etter bilen til den stoppet på bensinstasjonen ved Brekka.

119 liter øl ble funnet i Caravellen, mye av det prøvde litaueren å skjule under setene. Foto: Anne Smith Lorentz

Skjult bak panelet

— Føreren forklarte at han kom direkte fra Litauen. Vi kontrollerte bilen og fant varene, forklarer Breilid.

Til sammen ble det funnet 24.700 sigaretter, 119 liter øl og 22 liter brennevin.

— Det lå overalt. Mye av ølet lå under setene, og mye av sigarettene var skjult og skrudd inn i panelet inne i bilen. Det er ikke uvanlig at de prøver å skjule slike ting med å skru det inn bak panelet, enten inne i døren, eller i vegger, sier han.

Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør, viser fram smuglervarene som ble tatt på E 18 fredag kveld. En mann fra Litauen prøvde å skjule 24.700 sigaretter, 119 liter øl og 22 liter brennevin i en Volkswagen Caravelle. Foto: Anne Smith Lorentz

Tollsjefen sier at slike beslag skjer ganske ofte på landeveien langs sørlandskysten. Men smuglerne er blitt smartere.

Ny trend

— Tidligere kunne vi stoppe polskregistrerte biler med større partier alkohol. Trenden har snudd. Nå har de norske, ekte eller falske. Før så vi at bilen var overlastet, nå har de gjerne styrket fjæringene, forklarer Breilid.

Føreren av Caravellen er 39 år gammel, fra Litauen og bosatt i Arendal. Han ble tatt med av politiet fredag, og saken er nå ferdig etterforsket.

Mannen er ikke varetektsfengslet. Nå er det opp til påtalemyndighetene hvilken straff han skal få.