To somaliske jenter, Uda Ahmed Ali og Suhur Sahene Ahmed, tente fakkelen. Foto: Reidar Kollstad
Politimester Bastian fikk et stort publikum. Foto: Reidar Kollstad
Chenno Tim fra Kingwings Crew. Foto: Reidar Kollstad
Dagens første taler, politimester Bastian. Foto: Reidar Kollstad
Redd Barna sto bak arrangementet, som de har gjort det 17 ganger før. Foto: Reidar Kollstad
Ann-Kristin Olsen oppfordret barna til å snakke om viktige ting rundt middagsbordet. Foto: Reidar Kollstad
Uda Ahmed Ali og Suhur Sahane Ahmed er begge fra Somalia og elever ved Mottaksskolen i Kristiansand. Mandag fikk de æren av å tenne årets fredsflamme. Foto: Reidar Kollstad
Tog i Kardemomme By. Foto: Reidar Kollstad

Barna, som har tilhold på henholdsvis Karuss skole i Kristiansand og Stinta skole i Arendal, skal representere de nær 900 barna som overvar Redd Barnas årlige fakkelseremoni i Kardemomme By.

9. desember inntar prisvinnerne og de unge sørlendingene scenen på Rådhusplassen i Oslo, der de sistnevnte har en hovedrolle med flammen som har sitt utspring i fredsmonumentet bak byen der alle egentlig er greie.

Dette er garantert noe Even og Tim snakket om ved sine middagsbord i går, og like sikkert noe de vil snakke mer om i dagene som kommer.

Sånn sett fulgte de oppfordringen Ann-Kristin Olsen kom med, da hun talte til de totalt 900 fra Moltemyr og Stinta i Arendal, Hesnes Montessoriskole i Grimstad, Vennesla skole og Flekkerøy, Fagerholt, Slettheia og Mottaksskolen i Kristiansand.

Aktuelt til middag

— Mange snakker jo mest om praktiske ting. Neste gang dere spiser sammen hjemme, kan dere spørre hva de andre synes om årets vinnere av fredsprisen, for eksempel om Malala er for ung. Kanskje dere kan snakke om flomvann som rant inn på sykehuset, om ebola eller om Sverige som åpner for flyktninger fra Syria, mens Norge slår døra igjen. Spør hva de synes om asylbarn som sendes bort, hør med pappa hva han synes om kvinnelig verneplikt. Prøv å la middagsbordet bli aktuelt og brennpunkt, sa Fylkesmannen i Vest-Agder.

Ann-Kristin Olsen oppfordret barna til å snakke om viktige ting rundt middagsbordet. Foto: Reidar Kollstad

Som rundet av sin lille tale med å få 900 barn til å rope et hurra for fredsprisvinnerne som runget langt utover kardemommebyens grenser.

Fra Somalia

To av barna, Uda Ahmed Ali og Suhur Sahene Ahmed, er fra borgerkrigsherjede Somalia og elever ved Mottaksskolen.

Også disse fikk applaus og en dag utenom det hverdagslige denne mandagen.

To somaliske jenter, Uda Ahmed Ali og Suhur Sahene Ahmed, tente fakkelen. Foto: Reidar Kollstad

De østafrikanske jentene fikk nemlig æren av å tenne fredsfakkelen, med flamme fra fredsmonumentet som Thorvald Stoltenberg la grunnsteinen til i 1996. Barn og lærere frøs neppe så voldsomt den første desemberdagen, den totalt 18. i rekken av fredsfakkelarrangementer i Dyreparken.

De fikk nemlig mye å klappe for og noe å danse til, for eksempel da Kjersti, Dora, Michelle, Helene og Sofie fra Slettheia bød opp fra scenen.

— Lykke til

Og da Chenno Tim fra Kingwings Crew dro i gang sitt show, ble det tilnærmet vårlig på tribunen.

Redd Barna sto bak arrangementet, som de har gjort det 17 ganger før. Foto: Reidar Kollstad

— Vi er kommet sammen for å markere at årets fredspris går til to som kjemper for barns rettigheter. De kunne ikke komme hit. Men de kommer til Oslo. Dit kommer også to som skal representere oss. Ønsk dem god tur og lykke til, oppfordret dagens konferansier, Tiril Valeur.

— God tur og lykke til, ropte barna.