— Vi har allerede diskutert dette tidligere i dag. Forhåpentligvis får vi på plass et søkbart arkiv i løpet av denne uka, sier Grete Gavelstad, leder av dokumentsenteret i Kristiansand kommune.

Tirsdag formiddag lanserte Fædrelandsvennen søketjenesten Sørlandsporten. Forhistorien til tjenesten er at kommunen siden januar 2013 la ut den offentlige postjournalen som bilder. De er ikke søkbare.

— Vi har vært i en overgangsfase til en ny skyløsning, og den overgangsfasen har vi vært alt for lenge i. Men den nye løsningen har latt vente på seg. Nå gjør vi et raskt grep og legger ut dokumentene som tekstfiler mens vi venter på skyløsningen, sier Gavelstad.

Positiv til Sørlandsporten

Tirsdag ettermiddag startet hun å informere de ansatte på dokumentsenteret om endringen.

— Det at Fædrelandsvennen i dag lanserte Sørlandsporten gjør jo at vi fikk litt press på oss. Egentlig kunne vi gjort dette for lenge siden. Man får ting gjort når man får press på seg, forklarer Gavelstad.

Hun er positiv til at mediehuset har lansert en tjeneste som gjør det lettere for mannen i gata å søke om innsyn i dokumenter.

— Vi er veldig opptatt av åpenhet og gjennomsiktighet. Dette blir en lokal offentlig elektronisk postjournal, sier lederen.

Utfordringer

Samtidig ser Gavelstad at det for dokumentsenterets del kan være utfordringer knyttet til Sørlandsporten.

— Jeg har varslet mine ansatte om at det fort kan komme en del flere innsynsbegjæringer enn normalt. Det har alltid vært mulig for folk å be om innsyn, men jeg er ikke sikker på om alle kjenner til tjenesten, sier hun.

Men det er ikke mer jobb med innsynsbegjæringer som bekymrer Gavelstad mest.— Den største utfordringen jeg ser er at folk finner dokumenter om seg selv, som de mener skal være unntatt offentligheten. Da kan det være vi får en del telefoner og må lære dem offentlighetsloven, forklarer hun.

Glad og skremt

Sjefredaktør Eivind Ljøstad blir både glad og skremt samtidig når han får beskjeden om at kommunen skal opprette søkbare postjournaler.

— Det er kjempebra at kommunen endelig løser dette. Men det er ille at de kan fikse det på ei uke når vi har kranglet med dem i over et år, sier han.

Ljøstad setter også spørsmålstegn ved Gavelstads holdning til åpenhet.

— At de kunne fikset det for lenge siden vitner om en utrolig nonchalant holdning til offentlighetsloven. Det er skremmende for en så stor kommune som Kristiansand, forklarer sjefredaktøren.