— Fra tid til annen har vi fått produsert enkelte merker i utlandet. Det gjør vi både for å teste ut om nye produkter slår an før vi investerer i nye produksjonslinjer, og dersom vi ikke klarer å produsere nok til å dekke etterspørselen gjennom egen produksjon, sier administrerende direktør Paal Hennig-Olsen ved iskremfabrikken i Kristiansand.

"Kristiansand-isen" Japp blir produsert i Danmark.

Hennig-Olsen isen Japp produseres i Danmark. Oppskriften er imidlertid Hennig-Olsens egen.

— Ingen utflagging

— Det handler ikke om utflagging for å spare produksjonskostnader. Vi har ingen planer om å flytte produksjon fra Kristiansand ut av landet, snarer tvert imot. Dersom vi ser at en ny istype oppnår et visst volum, vurderer vi om det vil være lønnsomt å etablere en egen produksjonslinje. Problemet er også at vi hele tiden må utvikle nye produkter, og at det kan ta opp til et halvt år å få på plass nytt produksjonsutstyr, sier Paal Hennig-Olsen.

Advarer produsenter

NRK meldte nylig at Diplom Is får produsert flere av sine produkter i utlandet. Småisene Royal Trippel, Royal Bar og Lollipop produseres for eksempel i henholdsvis Kroatia, Belgia og Spania. Redaktør Magne Lerø i ukeavisen Ledelse finner grunn til å advare norske produsenter mot å klusse med kundenes oppfatning av merkevarer. Til NRK sier han at is som er produsert i utlandet, burde selges under andre merkenavn, enn for eksempel Diplom Is.