— Når er de privatpersoner og når opptrer de i kraft av embetet, spør hun og sikter til fylkesmann Øystein Djupedal og avisredaktør Stein Gauslaa, de to gjenværende medlemmene i programkomiteen som styrer innholdet i Arendalsuka.

- For sakte

Begge jobber dugnad og ildsjelbasert, og presiserer at de gjør det frivillig som privatpersoner.

Les også:

— Jeg etterlyser klarere mandat og gjennomgang av vedtektene, og er skuffet over at ikke rådet kunne vedta at vi skal endre så fort som mulig. Arendalsuka er en megasuksess lokalt og nasjonalt. Men skal den videreutvikles, må den profesjonaliseres. Jeg synes det ryddes for sakte nå, og frykter vi kan møte nye spørsmål om samrøre og uklare roller og blanding av roller, sier Mathiesen.

Hun viser for eksempel til at rådet består av ordførere i landsdelen og representanter for NHO og LO.

— Vi er ikke der som privatpersoner, men vil samarbeide med en programkomité som jobber frivillig på dugnad, sier hun.

Hun mener hele Arendalsuka må gjennomgås og profesjonaliseres.

Les også:

Rådet møttes i Grimstad tirsdag. Der hadde Mahiesen levert innspill, men hun møtte ikke selv.

— Konspirasjon

Etter forslag fra Arendal-rådmann Harald Danielsen skulle rådet kaste styreleder Leif Monsen i First House ut av programkomiteen, fordi Danielsen mener det er umulig å betrakte ham som uavhengig privatperson.

Les også:

Monsen trakk seg før det kom til votering, fordi han nektet å godta at det ble stilt spørsmål ved hans motivasjon og integritet. Samtidig rettet han kraftig kritikk mot måten han er behandlet på. I sommer fjernet Øystein Djupedal First House sin logo fra programmet, og for få dager siden kom Harald Danielsens innstilling.

— Det er gjort slutninger basert på påstander som er mer basert på konspirasjon enn faktum, sa Monsen og etterlyste, slik Mathiesen også gjør, at Arendalsuka går mot en formalisert organisasjonskultur både administrativt, faglig og økonomisk.

Les også:

Også fylkesordfører Bjørgulv S. Lund var opptatt av å få Arendalsuka mer profesjonell:

— Djupedal, Monsen og Gauslaa har gjort en formidabel innsats, men de burde egentlig hatt andre jobber alle tre, på grunn av rollene. I Setesdal sier vi at det trengs gode grenser mellom gode granner. Arendalsuka omsetter for tre millioner kroner. Å skifte ut en av tre i programkomiteen blir for enkelt. Vi må heller finne en skikkelig modell, sa han.

Fortsetter med dugnad

Harald Danielsen mente at gründerperioden ikke er over for Arendalsuka. Han mener det trengs ildsjeler et par år til før uka blir tilført midler og får en egen profesjonell organisasjon.

— Dagens modell er kostnadseffektiv, og jeg ser ikke hvordan en daglig leder kan overta for Djupedal og de andres nettverk, før Arendalsukas posisjon er blitt sterkere, sa han.

Rådet var enstemmig enig i dette. Deretter ble følgende vedtatt: Arendalsuka skal fortsette etter dagens dugnadslest i ett år til.

Parallelt skal arbeidet med en evaluering og vurdering av ny organisasjon påbegynnes, med sikte på innføring i 2016. På neste møte skal det velges nytt medlem i programkomiteen.

- Monsen er en kjernekar

— Leif Monsen er en kjernekar, men vi ville fått et forferdelig problem hvis han fortsatte.

— Det sa Arendal-ordfører Einar Halvorsen da han orienterte regional samordningsgruppe i Agder om utviklingen i Arendalsuka. Orienteringen skjedde like før rådet møttes i Grimstad.

— Vi får et forferdelig problem når det om igjen og om igjen spørres om uavhengigheten til Arendalsuka, sa Halvorsen.

Også Stein Gauslaa mener Monsen måtte ut. Under rådsmøtet sa han:

— Det er leit det som har skjedd med Leif. Men hans rolle i First House ble dypt problematisk. Når man for fjerde år på rad ringes av pressen og får spørsmål om First House og Arendalsuka, ble det vanskelig, sa Gauslaa.

Øystein Djupedal sa at Arendalsuka må bli mindre personavhengig i årene som kommer. Han sier det er en grense for hvor lenge han greier å jobbe så mye frivillig. Han sier han bruker mye av sin fritid på Arendalsuka.