KRISTIANSAND: — Vi ventet så lenge vi kunne før vi forstyrret gaupemor, sier Rolf-Arne Ølberg, veterinær og dyrefaglig leder i Kristiansand Dyrepark. Han og kollegaene ønsket ikke å stresse den nybakte moren.

— Derfor vet vi ikke akkurat hvilken dag de har bursdag, men antakelig skjedde det i midten av mai, legger Ølberg til.

Vellykket

Sist uke trasket to dyrepassere, to veterinærer og en fotograf rundt for å finne de små gaupeungene, de visste ikke hvor de var.

— Vi måtte lete etter dem, men heldigvis så fant vi ungene ganske rakst, forteller dyrepasser Hans Petter Westnes.

Opplevelser som denne er noe han aldri går lei:

— Det er kjempegøy, og alltid like spennende, sier han.

Les også:

Nå lever det en liten gaupegutt på 1,1 kilo og en liten gaupejente på 1 kilo i Kristiansand. Under den korte visitten sist uke ble gaupebarna ID-merket, slik at de i dag bærer på hver sin unike og individuelle identifikasjon.

— Vi var ikke inne hos gaupebarna lenge, bare akkurat så lenge som vi måtte, bekrefter Westnes.

Gaupebarna sjekkes, ID-merkes og fotograferes før dyrepasserne og veterinærene forlater dem med moren. Foto: Hans Martin Sveindal
Denne lille krabaten vil være avhengige av moren sin det neste året. Foto: Hans Martin Sveindal

Ute og går

Til tross for gaupebarnas unge alder er de aktive, friske og fine. Noen heldige publikummere har allerede fått øye på dem.

— Har du tålmodighet, så kan du ha skikkelig flaks, forklarer Ølberg og legger til:

— Vi går inn i en fase nå, der de begynner å bli mer nysgjerrige. Når mor beveger seg utenfor hiet vil de antakelig prøve å henge litt med, sier Ølberg og forklarer at de små gaupene kommer til å være svært avhengig av moren den neste tiden.

Gaupebarna prøver alltid å følge etter gaupemor når hun beveger seg ut fra hiet. Foto: Hans Martin Sveindal

Les også:

Blir ikke boende

Dyreparken vil la gaupebarna bo sammen med gaupemor det neste året, men så må de flytte. Når de blir selvstendige nok til å klare seg selv vil de mest sannsynlig bli sendt til andre dyreparker. Kun parker med samme bevaringsprogram som Kristiansand Dyrepark er aktuelle adoptivhjem, og flyttingen vil ikke skje før om ett til to år.