— Vil stå overfor en sterk økning antall eldre. Samtidig blir det færre i yrkesaktiv alder og stabilt med antall barn. Dermed blir det færre til å ta seg av både barn og eldre, sa Viggo Lütcherath (KrF) i bystyrets budsjettmøte onsdag.

Dagen før hadde politikerne i helse- og sosialstyret fått en orientering om situasjonen. Den viser at folk blir eldre, men de eldre ser ikke ut til å bli friskere. Dermed øker perioden der de trenger hjelp fra kommunen.

— Situasjonen er alvorlig. Vi ser at utgiftene øker allerede neste år, og fra 2020 går de rett opp, sier helse- og sosialdirektør Wenche Pedersen Dehli til Fædrelandsvennen.

Fem år

I 2020, altså om fem år, vil utgiftene til omsorg ha steget med 176 millioner. Vel å merke hvis man fortsetter med dagens drift.

Kommunen satser nå på at flere får hjelp i sitt eget hjem og dermed unngår utgifter.

— Det er også viktig for å øke livskvaliteten til den enkelte, sier Wenche Pedersen Dehli.

I tillegg vil de ha flere unge ut i jobb.

Vanskelig

Bystyret vedtok onsdag et budsjett uten nedleggelser av skoler og ingen store nedbemanninger. Kommunen går med overskudd og kommunens lån ligger stabilt på 5,3 milliarder.

— Vi går i motsatt retning av mange andre kommuner. Gjelden går ned og det samme gjør eiendomsskatten, sa ordfører Arvid Grundekjøn (H).

Men både ordfører og rådmann er bekymret for helse og sosial der det blir stadig vanskeligere å få endene til å møtes.

— Vi må effektivisere og innføre andre innsparingstiltak slik at utgiftene ikke svekker bæreevnene til bykassa, sa rådmann Tor Sommerseth.

Neppe nok

Leder i helse- og sosialstyret, Tor Utsogn (Frp), er kritisk til om det er så mye å hente på effektivisering. Han viser til tall fra Kommunenes sentralforbund som viser at Kristiansand kommune er den av storbyene som får mest ut av hver krone.

— Vi blir nødt til å gå inn i andre sektorer og hente penger derfra og legge dem inn i pleie og omsorg. Og det kommer til å smerte. Alternativet er at vi får mer penger fra staten, sier Utsogn som minner om at det nå ikke er lenge før smellen kommer.

— Det er bare fem år til vi virkelig merker dette. Det betyr at om to år må bystyret lage et budsjett der de tar høyde for den enorme veksten i utgifter.

Oljepris

I tillegg til en stadig eldre befolkning, advarte rådmann Tor Sommerseth mot lavere oljepris. Han regner med å se konsekvensen av det allerede neste år i form av færre arbeidsplasser og økte sosialutgifter.

Ifølge Node-leder Anne-Grete Ellingsen vil de første utslagene av lavere oljepris være at bedriftene kvitter seg med innleid arbeidskraft. Men mange av disse er fra andre steder enn Kristiansand.

— Det negative med nedgangen i oljeprisen, er at de store prosjektene blir utsatt og ikke kommer ut på anbud. Det positive er at oljeselskapene er villige til å se på løsninger som kan få kostnaden på utbyggingen ned. Da vil prosjekter som i dag ikke er lønnsomme kunne settes i gang, sier Ellingsen.

Hun vil ikke spå hvorvidt lavere oljepris vil føre til permitteringer i 2015 siden graden av permitteringer vil avhenge av ordremengden bedriftene har i årene framover.

Bystyret vedtok også

Her er noe av det bystyret vedtok i forbindelse med budsjettet.

• Det skal ansattes flere på sykehjemmene.

• Bystyret skal på nytt få en sak om bevaring av gymsalen på Grim.

• Kommunen skal foreta en grundig gjennomgang av den sterke veksten i utgiftene på sosialbudsjettet.

• Kommunen skal utrede om dagens integreringstilskudd er nok for å dekke kommunens utgifter på området.

• Bystyret ber om en sak der Tveit og Randesund får haller. Disse skal bygges på privat initiativ.

• Kommunen skal gå i dialog med Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) slik at aktivitetsprogrammet for elevene fra Kongsgård skolesenter fortsetter i ytterligere to år.

• Kristiansand får laget en egen handlingsplan for å få flere menn i barnehagen.

• Det skal lages en egen plan med tiltak mot barnefattigdom i Kristiansand.

• Kommunen skal forandre sin innkjøpsmodell, blant annet for å unngå sosial dumping innen byggebransjen.

• Man ber administrasjonen vurdere å fjerne eiendomsskatt på kulturminner og fredede bygninger.

• Mer spesialpedagogisk hjelp i første klasse.

• Bystyret skal få en sak der Kanonmuseet på Møvig får 1,2 millioner. I tillegg vil trolig andre aktører også bidra.