— Vi har en beredskapsplan som ble utarbeidet etter utbruddet av Sars. Denne skal vi tilpasse til Ebola-virus, opplyser kommuneoverlege og smittevernlege Dagfinn Haarr i Kristiansand kommune.

Norske helsemyndigheter vurderer onsdag beredskapsnivået etter utbruddene av det livsfarlige Ebola-viruset i Afrika. Over 1.000 mennesker har mistet livet av ebola i Liberia, Guinea, Sierra Leone og Nigeria de siste månedene.

Folkehelseinstituttet anser risikoen for at smitten kommer til Norge for å være liten. Men om den skulle komme, er det mest sannsynlig at det skjer via flyplasser med mennesker som har vært i Ebola-rammede områder.

Mistanke

Beredskapsplanen innebærer at Avinor må gi beskjed til kommuneoverlegene dersom det er mistanke om at en eller flere passasjerer er smittet. Da må kommuneoverlegen rykke ut, og foreta en klinisk undersøkelse for å sjekke om det virkelig er Ebola. Også Fylkesmannen og Helsedirektoratet skal varsles.Prøver av pasienten vil bli sendt til analyse ved Sørlandet sykehus. Fungerende direktør Geir Bøhler ved sykehuset opplyser at det ikke blir gjort noen konkrete forberedelser til beredskap før det kommer melding fra sentrale myndigheter.