Arvid Grundekjøn (H) skåler i kaffe for de gode tallene med en ordførerkopp spesialdesignet av Varodd Industrier. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
- Vi som ønsker et nytt tyngdepunkt i kristiansandspolitikken må jobbe hardt for å få det til i 2015, fastslår gruppeleder Mette Gundersen (Ap) Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Han mener framgangen både har nasjonale og lokale årsaker:

— Jeg tror mange ser at regjeringen nå leverer på flere felt, og viser handlekraft. Så må jeg være så frimodig å uttrykke håp om at målingen også er et uttrykk for at vi har gjort noe fornuftig lokalt. Hadde vi gjort store tabber, hadde det nok blitt reflektert i en slik måling, sier han.

— Etter regjeringsskiftet har vi lokalt fått åpne dører til alle sentrale myndigheter. Det betyr svært mye for oss å ha god tilgang til alle vi ønsker å snakke med, og det var vesentlig vanskeligere under de rød-grønne. Å ha sentrale ledere med samme partifarge gjør oss i stand til å gjøre en bedre jobb lokalt, og denne synergieffekten kan ligge bak en så positiv måling, mener han.

— Angrer du nå på at du har sagt nei til gjenvalg?

— Nei. Det har vært en veldig spennende jobb, og jeg håper jeg har bidradd med noen resultater. Men jobben er nokså altoppslukende, og jeg har gjort en avveining mot andre ting jeg ønsker å gjøre i livet, sier ordføreren.

Saken fortsetter under grafikken!

Meningsmaaling.jpg Foto: Jan Mortensen, grafikk
Meningsmaaling2.jpg Foto: Jan Mortensen, grafikk

— Jonas-effekten

— Dette er fine tall for oss, og jeg tror framgangen vel så mye skyldes Jonas-effekten som det rent lokalpolitiske, sier Aps gruppeleder Mette Gundersen, som nettopp har bestemt seg for å gyve løs på en ny periode.

— Men det er ingen stor bevegelse i forholdet mellom de røde og blå, og jeg tror vi som ønsker et annet tyngdepunkt i Kristiansand nå må jobbe godt sammen for å få til den forskyvningen, sier hun.

- Veldig motiverende

— Dette er veldig bra tall, og et godt utgangspunkt for den kommende valgkampen, sier Frps fungerende gruppeleder Stian Storbukås.

— Det er første gang partiet styrer byen og første gang vi er i regjering, og utrolig positivt at vi har lokal støtte i folket. Det må skyldes at de synes vi gjør en god jobb, og det er rett og slett veldig motiverende, sier han.

- Helt fantastisk

Også varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er svært fornøyd, til tross for tilbakegang på målingen:

— 13,2 prosent er jo helt fantastisk, for i valg får vi alltid mellom tre og fire prosent mer enn Fædrelandsvennens målinger, sier han.

— Når dere måler, er det alltid noe dere ikke får med, og det er vel oppslutningen på Gimlekollen og Flekkerøya, mener Kristiansen.

— At vi et år før valget er byens tredje største parti lover veldig bra, sier mannen som ønsker å være KrFs ordførerkandidat i 2015. ## - Kjempebra!

Både Pensjonistpartiet og Demokratene faller ut av bystyret i denne målingen, men det er noe Demokratenes Vidar Kleppe overhode ikke tror på.

— Tallene er ingen katastrofe for oss, for vi får samme resultat i alle målinger. Der får vi ingen oppslutning, men når valget kommer, kan du ta ti-gangen. Hvis vi har 0,9 prosent i målingen, får vi 9 prosent ved valget og det er kjempebra, sier Kleppe.

Han har sittet i bystyret siden 2003, og er nå i tenkeboksen for å vurdere om han skal stille til valg også i 2015.