Til neste år har Bjarne Aasum vært speider i 70 år. Da reiser han og Hanne Bech (til venstre) til Japan for å delta på verdensspeiderleir. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Flere titalls seilbåter har lagt til land i Stokksundet på Randøya. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Informasjonssjef for speiderleiren, Aksel Carl Hundal, sier at kreativiteten får stå i sentrum under årets leir. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Borgine Therese Hjelmtvedt fra Lier trives godt under enkle forhold i speidergruppa Gullaugs telt. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Elisabeth Svendsen Røed, Nora Sørli, Guro Sørli og Ingrid Helene Nærstad har allerede sovet tre netter på Randøya. Til lørdag er leiren over. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Gullaug speidergruppe har markert seg på Randøya. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Camilla Flønes lærer bort nye knuter til Martyna Viola. Foto: Eirin Margrethe Fidje
Fredrik Sund Gorseth fra Trondheim lærer seg mange nye knuter på speiderleir på Randøya. Foto: Eirin Margrethe Fidje

— I går seilte vi med katamaran, det var skikkelig moro! sier en engasjert Anne Eline Nærstad fra Lier.

Speideren har deltatt på flere leirer tidligere, men aldri før på sjøspeiderleir. Det har gitt mersmak for Nærstad og venninnene på campen.

— Jeg kunne godt tenkt meg å bli sjøspeider, for det var virkelig lærerikt, sier hun.

Nesten alle sjøspeidere i Norge har tatt turen til Randøya denne uka, og flere landspeidere er også med. Noen har tatt kystveien fra både Sandnes og Tananger i vest, til innerst i Oslofjorden i øst. Også speidere fra Gøteborg har seilt til sørlandskysten for årets store høydepunkt. Noen av de aller yngste deltakerne, beverspeiderne, er bare fem år.

Viktig ledertrening

Gjengen fra 1. Gullaug speidergruppe har allerede lagt bak seg tre netter i telt, og enda fem netter venter før landsleiren er over til lørdag. Leder Håvard Sørli, som også har tatt med seg sine to døtre på leir, synes det er helt ypperlig å tilbringe en uke på Randøya.

— Jeg har en uke sommerferie i år, og den tar jeg her. Ledertreningen jeg har fått som speider har vært utrolig viktig i arbeidslivet for meg. Det er viktig for meg at døtrene mine skal få de samme opplevelsene jeg selv har fått som speider, sier Sørli, som har vært i organisasjonen siden 1978. ## Dyrker kreativiteten

— Formålet med leiren er å ha en sosial samling der speidere kan bli kjent med hverandre, delta i aktiviteter både på sjøen og på land og utveksle erfaringer, sier informasjonssjef for leiren, Aksel Carl Hundal.

Aktiviteter som seiling, padling, geocathing og navigering står på det tettpakkede programmet. På leirområdet er flere tårn og langbord bygget opp kun ved hjelp av tre og tau, i god speiderånd. Hundal mener at det er viktig at kreativiteten får blomstre hos speiderne.

— Med mye god fantasi kan man finne løsninger man ikke trodde var der. I går brygget en gjeng kaffe ved hjelp av en colaflaske og et kaffefilter, det hele handler om å gjøre det praktisk, sier han.

Speiderlegende

En av leirens eldste deltakere er 77 år gamle Bjarne Aasum fra speidergruppen Trondheim 8. sjø. Som åtteåring startet han som speider, og siden har det blitt en livsstil.

— Holdninger og verdier som læres i Speideren følger en hele livet. Når man først har kommet inn i det, er det ikke mulig å slutte, sier Aasum.

Speiderleder Hanne Bach beskriver Aasum som en levende legende i Speideren.

— Til neste år drar vi to sammen til Japan for å delta på verdensspeiderleir. Da jubilerer han samtidig med 70 år som speider, sier Bach.

Å tilbringe en uke i sovepose på en feltmadrass er ikke noe 77-åringen ser på som en stor utfordring. Etter flere tiår som både gruppeleder og troppleder, har Aasum god erfaring med liv i telt.

— Men nå har jeg trappet ned litt, og fungerer mest som en bestefar og maskot for de andre deltakerne, sier speiderlegenden Bjarne Aasum.