Solveig Robstad. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Torgeir Haugaa Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Christopher Johansen Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Oppslag i Vennesla Tidende om klager på matlukt fra kinarestauranten Foto: Faksimile
Oppslag i Vennesla Tidende fra juni om naboer som frykter en ny thaimat-bedrift. Foto: Faksimile
Oppslag fra 2011 om Digg restaurant som stenger tidligere etter naboklager. Foto: Faksimile
Oppslag i Fædrelandsvennen fra 2008 om politikere som vedtar pipelydforbud på postlastebiler etter påtrykk fra naboer Foto: Faksimile
Oppslag i Fædrelandsvennen fra 2014 om Hr. Direktør som legger ned. Foto: Faksimile

VENNESLA: - Dette er flaut for Vennesla. Om igjen og om igjen er det klager mot de som forsøker å skape liv og få til noe i sentrum, sier Randi Eikerapen, som driver Fixi Klær.

Styret i Sameiet Sentrumsgården har klaget til Mattilsynet på frityr— og matlukt fra kinarestauranten Hongkong Vennesla. Eikerapen er nærmeste nabo og sier hun på sine 18 år i bygget ikke har merket problemer.

År med krangel

På Facebook er folk rasende etter at Vennesla Tidende skrev om saken. Beboerne får beskjed om å flytte til skogs. Folk er lei av enda en klagesak i sentrum.

Oppslag i Fædrelandsvennen fra 2008 om politikere som vedtar pipelydforbud på postlastebiler etter påtrykk fra naboer Foto: Faksimile

Og det er et faktum at det har vært mange konflikter de siste årene:

Oppslag i Fædrelandsvennen fra 2014 om Hr. Direktør som legger ned. Foto: Faksimile

I 2008 klaget naboer på pipelyder da postbilene rygget inn til posthuset og hat postvognene bråkte. Politikerne påla gummihjul på vognene og krevde pipelyden vekk, helt til de innså at det er trafikkreglene som sier at lastebiler skal gi lyd ved rygging.Politikerne nektet for noen år siden et gatekjøkken å etablere seg etter naboprotester.

For to-tre år siden la puben Hr. Direktør ned etter langvarig kamp mot naboer som klaget på støy fra musikk, høy snakking og tobakkslukt og delvis vant fram.

Plassering av offentlig toalett var en stridssak i lang tid.

I vinter omtalte Fædrelandsvennen at Sopitas Thai Mat skal flytte inn i Nordeas tidligere lokaler. Det førte til klager til kommunen fra naboer som frykter frityrlukt og støy.

I forgrunnen Sentrumsgården hvor det klages på matlukt fra kinarestauranten. I bakgrunnen Butikkhuset hvor Hr. Direktør la ned etter år med klager fra naboer. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Sov ikke hele nattenStyreleder i Sentrumsgården, Ragnhild Flåtnes Watne, synes det er urettferdig at deres klage mot kinarestauranten på lukt blandes sammen med alle de andre sakene.

- Jeg er skremt over reaksjonene, og har ikke sovet i hele natt. Det må være lov å kjempe for bomiljøet sitt, selv om vi bor i sentrum, sier hun.

Flåtnes Watne vil på det sterkeste avvise at beboerne er vanskelige og lite tolerante for bråk og lukt.

- Vi ønsker liv og fart i sentrum. Jeg har også ment at det klages for mye. Men når det er så kraftig matlukt i gangene våre at folk blir kvalme, må vi få lov å ta opp saken, men vi burde aldri sagt noe til Vennesla Tidende. Vi burde løst dette uten oppstyr. Løsningen er ei bedre vifte, sier hun.

Oppslag i Vennesla Tidende om klager på matlukt fra kinarestauranten Foto: Faksimile

Nå avventer hun et møte med kommunelegen 25. juli. Ying Wang, som driver kinarestauranten, sier til

Oppslag i Vennesla Tidende fra juni om naboer som frykter en ny thaimat-bedrift. Foto: Faksimile

lokalavisen at hun forstår naboene, men vet ikke hvordan hun skal få til å lage mat uten matlukt. Mattilsynet har

Oppslag fra 2011 om Digg restaurant som stenger tidligere etter naboklager. Foto: Faksimile

vært på tilsyn og skryter av restaurantens rutiner.

-  Trenger noe å gjøre

Elling T. Eikerapen er på besøk hos sin søster Randi på Fixi Klær. Han er lokalpolitiker i Åseral.

Christopher Johansen Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

- Venndølene skjemmer seg helt ut nå. De som bor i leilighet trenger aktivisering og hobbyer. Hadde de vært trøtte om kvelden, hadde vi sluppet disse kranglene, sier han.Lokalavisredaktør Christopher Johansen tror noe av problemet er politikere som er ettergivende. Dermed lønner det seg å klage.

- Og så tror jeg folk som flytter til sentrum, tenker for lite over hva det innebærer. Man må tåle litt annet enn fuglekvitter, sier redaktøren.

Torgeir Haugaa Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Næringssjef Torgeir Haugaa i Vennesla kommune er enig i at det er dårlig reklame for Vennesla med stadige nabokonflikter i sentrum. Samtidig tror han venndøler overdriver den negative effekten.

— Venndølene må lære seg å tåle mer

Solveig Ropstad (Ap) synes det er merkelig at det klages i Vennesla, og viser til småbyene på Sørlandet.

Solveig Robstad. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— I Lillesand, Grimstad og Mandal er det jo uteliv og beboere om hverandre. Der er det akseptert, sier Ropstad. Hun leder bygg- og miljøutvalget i Vennesla.Hun tror folk må lære seg å tåle mer. Noe av årsaken til konfliktene i Vennesla mener hun kan være at leilighetskomplekser og bystrøk er nokså nytt for venndølene.

— Jeg forutsetter at bedriftene driver lovlig og at støygrenser og vifter og avsug og alt er i orden. Er det på plass må folk tåle litt bråk og lukt. Det skal være liv og røre i sentrum, sier hun.

— Samtidig har jeg forståelse hvis det er ekstrem matlukt i gangene til folk. Det må det være lov til å diskutere uten å bli hengt ut.

Ropstad beklager at det er så store stridigheter i sentrum, fordi hun mener bygda taper på det.

— Generelt vil jeg si at mange i sentrum er tolerante og vidsynte, mens det er noen som tåler veldig lite, sier hun.

Harde utfall på Facebook

Fire kommentarer fra Facebook viser at det går hardt for seg når sentrum debatteres:

• «Lurer på om det er smittsom sykdom som ruller i Vennesla Sentrum, veldig mange som ikke tåler matlukt, lurer på hva de selv gjør når de lager mat, NEI dere matsnusere, flytt ut av bygda fortest mulig så vi andre kan få ett trivelig Sentrum uten alle surmulere.«

• «Å dette viste de ikke noe om når de flyttet inn der?! Det er en skam at boligeiere må «ødelegge» for et hvert positivt tiltak på å få liv i bygda etter kl. 17.00. Sentrum er et annet ord for gamlehjem for veldig gamle!«

• «Vennesla ass, ikke vil dere være med i storkommune, ikke vil dere ha musikk etter dagsrevyen, ikke vil dere ha mat som lukter eller butikker på Hunsøya. Fortsett sånn her så blir dere gjort om til en eldrelandsby.«

•«Nei nå er det NOK med klaging over at man velger å bosette seg i sentrum !! Flytt laaaangt oppi landet og nyt gjødsel - lukt i stedet!"

Les også: Postbilens pipelyder

Les også: Digg stengte

Les også: Hr. Direktør stengte

Les også: Sopita og lukt

Les også: Matlukt i gangen