— Kuldegradene er kommet, og nå har vi ventet et par dager ekstra for å få et frostlag i bakken. Endelig er dagen kommet. Nå slår vi på kanonene, sier daglig leder i Hovden Alpinsenter, Sture Pilegård.

Endelig er dagen kommet. Nå slår vi på kanonene

Endelig kaldt nok

Onsdag morgen starter snøproduksjonen. I løpet av ei ukes tid regner Pilegård med å ha produsert nok snø til at bakken på Hovden-siden kan prepareres helt til topps av Nos. Han følger værmeldingene tett, men på Setesdals tak virker det som kuldegradene er kommet for å bli.

Slik så det ut på Hovden klokka 16.00 tirsdag. Et tynt snølag og én kuldegrad. Onsdag morgen starter snøproduksjonen for fullt. Foto: HOVDEN SKISENTER WEBKAMERA

— Temperatur, vind, fuktighet. Det er mange variabler. Med perfekte forhold og åtte kuldegrader produserer vi snøen ferdig på fem, seks dager. Da går det 550 kubikk vann i timen, forteller Pilegård, som virkelig har ventet på de kalde gradene i år.Tirsdag kveld lå et florlett snølag på bakken og gjorde Hovden hvit. I lufta var det et par minus.

De kommende dagene vil snøproduksjonen gå døgnet rundt. Fire tomannsteam vil rullere i en fireskiftsordning for å få alt ferdig. Pilegård håper på en god førjul-sesong, og tror mange nede ved kysten venter på å komme seg til fjells med ski og brett.

For varmt på Brokke

Ved Brokke alpinsenter i Valle skal snøkanonene testes denne uka, men det blir neppe særlig snøproduksjon.

— Vi har det ikke kaldt nok. Torsdag og fredag ser lovende ut, men så er det meldt mildt igjen. Vi avventer en lengre kuldeperiode og har god tid. I fjor åpnet vi 19. desember. I år håper vi å åpne 12. eller 13., sier daglig leder Svenn M. Brokke.

— Målet vårt er at gjestene våre kan teste bakken, og komme seg i godt ski- og snømodus, et par helger før jul, sier han.

Bortelid også for varmt

Også på Bortelid i Åseral er det foreløpig for varmt. Daglig leder ved Bortelid Alpinsenter, Lasse Liestøl, sier snøkanonene skal testes til helga.

— Ut i neste uke ser det ut som vi får litt mer pålitelige kuldegrader. Da håper vi å starte produksjonen av snø for alvor. Målet er å åpne anlegget lørdag 13. desember, men det mest realistiske er nok lørdag 20. desember, sier Liestøl.

For Bortelid er førjulskjøring for bonus å regne.

— Folk forventer ikke at vi åpner noe særlig før jul. Hovden har en helt annen førjul-sesong enn vi har. Nå gleder vi oss veldig til å komme i gang, sier Liestøl.