— Dette er ufattelig viktig for det familiedrevne landbruket. Mange har investert med bakgrunn i at de kan selge gårdsbrukene skattefritt til barna sine, og dersom en slik tilleggsskatt hadde blitt lagt på, ville det blitt utfordrende for mange familier. Det handler om å ha langsiktige rammevilkår, sier Tor Erik Leland, fylkesleder i Vest-Agder Bondelag.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. Foto: Braastad, Audun

I forslaget til statsbudsjettet foreslo regjeringspartiene å redusere skattesatsen for salg på åpent marked fra rundt 50 prosent til 25 prosent, samtidig som det ble foreslått å innføre 25 prosent skatt på gevinster ved salg av landbrukseiendommer internt i familien.Fram til nå har sistnevnte vært fritatt skatt, og utregninger gjort av Norges Bondelag viste at familier som driver heltidsbruk kunne fått ekstraregninger på opp mot en halv million kroner, avhengig av gårdsbrukets størrelse. Landbruks— og matminister Sylvi Listhaug mente at forslaget fremmet likebehandling.

— Forslaget er en skattelette for landbruket. Mange kan tenke seg å kjøpe et gårdsbruk, men med mindre du er født inn i en landbruksfamilie, er det få gårdsbruk til salgs. At det blir lavere skatt utad, og litt mer innad i familiene, er en likebehandling som jeg mener er riktig, sa Listhaug til Fædrelandsvennen i oktober.

Ekstra gulrot

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) annonserte i oktober at skatteforslaget ville bli en viktig sak under budsjettforhandlingene. Foto: Reidar Kollstad

I budsjettforliket mellom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti, er kun forslaget om å redusere skatten i det åpne markedet blitt stående. Forslaget om å beskatte familieoverdragelser, som skulle gi staten 65 millioner ekstra skattekroner, er borte.— At skatten reduseres på salg ut av familier, håper jeg blir en ekstra gulrot for de som sitter på landbrukseiendommer som ikke er i drift. Forslaget som ble lagt fram rammet litt skjevt, men med dette budsjettet kommer begge parter godt ut, sier Leland.

Motstand fra KrF

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som selv har deltatt i budsjettforhandlingene, er godt fornøyd med utfallet.

— Vi forsto ikke logikken i at en regjering som er for skattelettelser, valgte en så kraftig skatteskjerpelse myntet på en gruppe i landbruket. Vi har hatt krevende forhandlinger om mange saker i statsbudsjettet, men på dette punktet opplevde jeg at vi møtte liten motstand fra de andre partiene da vi la fram konsekvensene. Vi har lenge ønsket en reduksjon av skatten ved salg ut av familiene, og dette vil sikre at flere kan holde liv i gårdene, sier Ropstad.

Håper på generasjonsskifte

Høyres landsbrukspolitiske talsperson Ingunn Foss var positiv til regjeringens forslag, men stiller seg nå bak vedtaket. Foto: Tone Sandberg

Høyres landbrukspolitiske talsperson, stortingsrepresentant Ingunn Foss, applauderte regjeringspartienes forslag da det ble lagt fram i oktober. Hun stiller seg nå bak resultatet som er fremforhandlet, og er fornøyd med at skattesatsen ved salg ut av familier er halvvert.— Jeg håper at dette resultatet vil føre til raskere generasjonsskifte, og at flere eiendommer som ligger brakk kan bli solgt til folk utenfor familiene som vil drive. Jeg har inntrykk av at den høye beskatningen og priskontroll har hemmet denne utviklingen, sier Foss.