— Da ungene først kom inn og forsynte seg av godteriet, tenkte jeg umiddelbart at dette blir vanskelig å slå inn. Så forsto jeg at de ikke hadde planer om å betale for noen ting. De bare gikk, forteller Bråthen til Fædrelandsvennen.

Halloween-tog

Hendelsen, som først ble omtalt i Tvedestrandsposten, skjedde torsdag kveld da et par av butikkene i sentrum av Tvedestrand hadde gått sammen om å arrangere et Halloween-tog for barna.

Bråten selv var positiv til tiltaket, og hadde rigget opp kiosken for å selge godteri, som utvilsomt er en viktig ingrediens på Halloween.

Og det var i forbindelse med Halloween-toget at ungene kom inn.

Foreldrenes (manglende) reaksjon sjokkerte

Men det var foreldrenes reaksjon, eller rettere sagt mangel på sådan, som virkelig sjokkerte kioskeieren.

- Nå har jeg eid kiosken i tre år, og du ser mye rart, forteller Svein Bråthen til Fædrelandsvennen. Foto: Privat

— Godteriet de tok sto rett ved disken, og jeg fikk stoppa den ene ungen som hadde begge henda oppe i bøtta med bruspulveret, forteller Bråthen. - Ungen så bare rart på meg, før mora brøt inn: - Gir du det ikke bort? - Nei, sa jeg, jeg selger godteri. Da himlet hun bare med øyene.

— I etterkant har jeg blitt spurt hvorfor jeg ikke bare låste dørene og tok tilbake godteriet. Svaret er at jeg ble helt paralysert. Jeg ble stående og tenke, dette er ikke normalt, sier Bråten.

Han anslår at det var fire-fem foreldre som sto rundt ungene i bakkant. Ingen av dem reagerte, bortsett fra hun som ikke forsto at han ikke bare ga bort godteriet.

Tok godteri for 700 kroner

Bråthen anslår at godteri for omlag 700 kroner forsvant.

— Jeg hadde fylt opp hyllene samme dag, og visste derfor hvor mye jeg hadde. Det forsvant flere julemarsipanposer til 55 kroner stykket, og mange småting til 5-6-7 kroner stykket. Men det var umulig å holde tellinga underveis, forteller kioskeieren.

— Jeg hadde egentlig ikke tenkt å gå til avisen med dette, men når jeg fikk tenkt meg om ønsket jeg å belyse hvordan det har blitt. Nå har jeg eid kiosken i tre år, og du ser mye rart, forteller Bråthen.

- Barna kan oppføre seg som de vil

- Da jeg var liten fikk vi beskjed om at "nå oppfører du deg, vi er i butikken." Nå kan barna oppføre seg akkurat som de vil. Det er bare å gyve på, sier Bråthen.

— Vi var aldri sånn. Ikke mine unger eller mine kompisers unger heller, sier Bråten, som understreker at det er foreldrene som må ta ansvaret.

— Barna skal ikke prates til. Da er jeg den dummeste personen. Og det blir bare mer og mer av dette, med stadig yngre barn. Det er litt sånn, jeg har alt og skal ha alt. Jeg kunne gjerne satt ut noe gratis godteri utenfor kiosken, men da hadde alt vært tomt. Det er ingen som bare tar én ting, sier Bråthen.

Håper på debatt

Han vil nå prate med politiet for å belyse det som skjer.

- Jeg har ikke tenkt å anmelde noe, for meg er det ikke store tapet, men det er måten det blir gjort på som er spesielt. Jeg har lyst til å få en diskusjon rundt dette, forteller Bråthen.

Og diskusjon har han fått. Både i kommentarfeltet til Tvedestrandsposten og på Facebook diskuteres problemstillingen heftig.

— Jeg har fått med meg litt av debatten, og den går heldigvis ikke på at jeg er dum eller at det er ungenes skyld. I hovedsak mener folk at det er foreldrene som her må ta ansvaret, sier Bråthen.

Tips oss hvis du kan hjelpe Fædrelandsvennen med å få kontakt med foreldrene til barna. Vi kjenner som Svein Bråthen ikke identiteten til barna eller foreldrene som skal ha vært inne i kiosken, og har derfor ikke hatt mulighet til å innhente kommentarer fra dem.

Hva mener du? Si din mening i debattfeltet under.