— Jo mer informasjon jeg får, desto mer skeptisk blir jeg. Jeg mener nok det er grunn til å se på saken på nytt, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Fædrelandsvennen.

Både KrF og Venstre har programfestet å øke tollgrensen fra 200 til 500 kroner, og burde i utgangspunktet støtte regjeringens budsjettforslag om å gjøre nettopp det. Nå er Ropstad i tvil:

— Det er mange ting som står i vårt program, men det er ikke sikkert det er dette som blir prioritert høyest. En annen mulighet er at vi får et kompromiss der vi fjerner gebyret på 135 kroner på kjøp over 200 kroner, sier han.

Fredag ble både Ropstad og øvrige stortingspolitikere fra Agder teppebombet med argumenter mot å heve tollgrensen da Stormberg-sjef Steinar J. Olsen troppet opp i forkant av Sørlandstingets møte på Fevik.

Stormberg-sjef Steinar J. Olsen avtalte nytt møte med Høyre-representantene Norunn Tveiten Benestad (til v.) og Svein Harberg i Kristiansand neste fredag. Foto: Kjartan Bjelland

Opprop fra hele AgderMed seg hadde han et opprop signert lederne for bedrifter, interesseorganisasjoner og handelsstandsforeninger over hele Agder — aktører som til sammen omsatte for over 20 milliarder kroner i 2013. — Jeg skal være ærlig og si at jeg i utgangspunktet var enige med dere om å heve tollgrensen. Men når jeg nå har satt hvilke enorme konsekvenser det får, har jeg så til de grader endret holdning, sa Olsen.

Tap av opp mot 10.000 arbeidsplasser i varehandelen dersom forbrukerne foretrekker å handle hos utenlandske nettselskaper, var det største spøkelset Stormberg-sjefen holdt opp for politikerne. Og de lyttet:

— Vi har både øyne og ører åpne, sa Åse Michaelsen (Frp).- For oss er det viktig hva forbrukerne ønsker, men det er en balansegang her, understreket hun.

Riv ruskende galt

— Du får ikke veldig klare svar fra oss, men du fremfører gode argumenter, sa Svein Harberg (H).

— Jeg er leder av forbrukerkomiteen og da er det en ryggmargsrefleks som slår inn. Men her er det mange hensyn som må avveies mot hverandre, og hvis noe blir riv ruskende galt, må vi være villige til å ta den diskusjonen, sa han.

— Fra oss får du i hvert fall et klart svar: Vi er mot dette. For oss er arbeid til alle viktigst, sa Kari Henriksen (Ap).

Men det er KrF og Venstre som sammen med Høyre og Frp sitter med nøkkelen, og i KrF er det bevegelse:

— Jeg velger å ha et åpent sinn. Vi tar sikte på å starte budsjettforhandlingene 3. november, og vi har tid fram til da før KrFs standpunkt blir landet, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Forbrukerhensyn

Tirsdag gikk han også ut på Facebook med sin tvil, og spurte sine «venner» hva de mener om saken:

— Der fikk jeg veldig blandete reaksjoner, sier han.

I Frp settes hensynet til forbrukerne i høysetet, noe også Ingebjørg Godskesen understreket overfor Steinar J. Olsen. Men også Frp vil ta argumentene hans med seg til Stortinget:

— Dette er noe vi vil ta med oss i det videre arbeidet. Det er klart det er knallviktig å ta disse innvendingene på alvor, sa Åse Michaelsen.

- Jeg er optimist

— Jeg har sjelden sett så mange som har nikket rundt et bord når jeg har fremført mine argumenter. Mitt inntrykk er at alvoret først nå har gått opp for politikerne på Stortinget.

Det sier Steinar J. Olsen til Fædrelandsvennen etter møtet med Agder-politikerne.

— Jeg har vært optimist siden onsdag etter møtet hos Virke. Nå er det dokumentert helt tydelig hva som blir konsekvensene av det mest forbrukerpopulistiske og næringsfiendtlige forslaget som har kommet på lenge. Det vil kaste folk ut i arbeidsledighet, legger han til.

Under seansen i Fevik avtalte han også å møte Høyres Svein Harberg og Norunn Tveiten Benestad til et nytt møte i Kristiansand neste fredag.

På agendaen står villnisset av gammeldagse regler og satser som preger dagens digitale handel.

— Vi må fjerne antikvariske tollsatser og gjøre det enkelt å foreta en digitalisert tollbehandling, sier Olsen.