FROLAND: Skogbrannen som har herjet i Aust-Agder siden mandag får store konsekvenser for naturen i området.

— I de områdene som er helt nedbrent må skogen vokse helt opp på nytt. Det tar opp til 90 år, sier Per Holm Nygaard, forsker ved Norsk institutt for skog og landskap ifølge Agderposten.no

- De store trærne klarer seg

Nygaard sier dette ikke er en katastrofe for økosystemet, siden skogen blir rensket opp. Men han legger til at det selvfølgelig er katastrofalt for skogeierne, som mister inntekter, og kan få problemer med skadedyr og lignende.

For det meste har brannen holdt seg langs bakken i lyng og kratt. De gamle store furuene som har tykk bark vil sannsynligvis klare seg gjennom brannen, mener forskeren.

— Ut fra det jeg har sett i media virker det som om de fleste områdene det brenner består av stor og gammel furuskog, og de fleste stedene brenner det ikke i trekronene.

- Dyrene vender tilbake

Han sier brannen særlig går hardt utover fuglereir og egg, men at de dyrene som har klart å rømme etter hvert vil trives i den nye skogen.

— Der det har vært brann vokser det fort opp litt bjørkeskog og geitrams. Der trives dyrene, sier han til avisen.

Torsdag formiddag var det seks store fronter som brant som verst. Dersom det ikke kommer noe regn kan det gå flere uker før brannen er helt slukket, ifølge fagleder Ove Frigstad i Østre Agder brannvesen.