SØGNE: Det var smertefullt, men nødvendig, mente flertallet.

— Ingen av oss synes det er særlig lystelig å innføre eiendomsskatt, men vi ser ingen annen utvei. Det er eneste måte å få til et akseptabelt tjenestenivå, sa Bjørn Egeli (Ap), en av mange som mener kommunen har styrt mot konkurs, med gjeld på drøyt 400 millioner kroner.

Vedtaket betyr at alle som sitter på eiendommer i Søgne må ut med om lag 3000 kroner i snitt fra neste år, men beløpets størrelse er ikke endelig fastsatt. Man skal legge vekt på en «sosial profil».

7220 eiendommer

  • Dette er en skatt folk flest kan leve med. 2000-3000 kroner er omtrent det en familie legger igjen på en danmarkstur, sa Peder Johan Pedersen fra SV, det eneste partiet som har argumentert for eiendomsskatt i årevis.

Rådmannen brukte bred pensel da han malte fanden på veggen i kommunestyresalen i går kveld, og ingen var i tvil om at det nå er alvor.

— For 2009 mangler vi 33 millioner kroner for å få til et fornuftig, bærekraftig budsjett, opplyste rådmann Kim Høyer Holum.

— Dere har ventet så lenge med denne diskusjonen at dere er trengt opp i et hjørne, fortsatte han.

En fersk oversikt viser at Søgne har 7220 eiendommer: 4220 boliger, 1870 hytter og 1130 næringsbygg. 3000 i snitt vil innbringe 22 millioner kroner. Om man skal dekke inn alle 33 millioner, blir snittskatten 4500 kroner, men denne summen synes ublu for politikerne.

Alternativet var ifølge rådmannen dramatiske kutt: Legge ned 30-40 sykehjemsplasser, samle alle ungdomsskolene under samme tak, og flere titall oppsigelser.

Skatten ble innført med 15 mot 12 stemmer. Frp, Høyre og Senterpartiet stemte imot.

- Urettferdig

Etter møtet overrakte Frp 567 underskrifter mot skatten.

— Denne skatten er usosial og urettferdig. Det er ikke de med høyest formue som vil merke dette, for dem er dette en liten utgift. Vi kan ikke sende regningen til innbyggerne før vi har sjekket alle muligheter, mente Christian Eikeland (Frp).

Han foreslo å selge kommunens eiendommer, verdsatt til 90 millioner, pluss rådhuset. Høyre foreslo dessuten å vurdere salg av Agder Energi-aksjene, pluss andre fond, for 450 millioner.

De andre partiene mener dette er uklokt, blant annet fordi AE-aksjene er og blir gull verdt, og beskylder høyresiden for å stikke fra ansvaret.

— Vil vi ikke vise ansvar, løper vi fra det. Jeg er spesielt skuffet over Høyre, som jeg kjenner som et ansvarlig, edruelig parti, sa tidligere varaordfører Leiv Fladstad (Pp) i et harmdirrende innlegg.

Flere viser til at Farsund og Songdalen nylig har gjort det samme, og Lillesand er på vei. Staten forventer at kommunene bruker denne muligheten, før det drysser mer penger fra oven.

Om lag to av tre norske kommuner har innført eiendomsskatt.