KRISTIANSAND/ARENDAL: KRISTIANSAND/ARENDAL: — Jeg er fra Flekkerøy, og her ute driver mange med fyrverkeri. Det er gøy. Jeg synes det er gøy. Eller jeg syntes, forteller ungutten, som nå skal ligge minst hele helgen på sykehus i Arendal.

Sterkt skadet

Det ene øyet er sterkt skadet. Hornhinnen er delt, muligens er netthinnen løsnet. Legene har ikke greid å finne ut helt, siden det indre øyet er fullt av blod. Legen er pessimistisk i forhold til at Oscar beholder hele synet.

— Samtidig har jeg vært heldig. Legen sa at begge øynene ofte skades når slike ting skjer. Jeg har heldigvis ett friskt igjen, og håp om i alle fall noe syn på det andre, men det var jo ikke akkurat på denne måten jeg hadde planlagt å feire nyttår, forteller unggutten.

På noen få sekunder i går ble livet hans endret. Men også hans holdning til fyrverkeri.

— Jeg har aldri sagt noe før, jeg har jo vært med på det. Men nå sier jeg: Pass på, vær forsiktig, dette er farlig. Jeg visste jo det kunne eksplodere, men jeg hadde aldri trodd det kom så brått – og så kraftig, sier han.

Oscar ber alle være ekstremt forsiktige i dag og i kveld. Det kan gå galt – uten forvarsel.

Det var i 12-tiden i går Oscar skulle tenne et Thunderking-batteri. Det ene røret med krutt eksploderte rett i ansiktet hans.

— Jeg skjønte det var alvorlig og løp inn for å varsle mamma, forteller han.

Tøft for mamma

Mamma Reidunn fikk et syn hun sier hun aldri vil glemme.

— Han er fin nå i forhold til da. Hele ansiktet var svart av krutt, øyet så sprukket ut. Det var en forferdelig opplevelse å se sønnen slik. Jeg fikk helt sjokk, men greide å ringe ambulanse, forteller hun.

Mamma Reidunn har ett budskap til offentligheten nå:

— Forby fyrverkeri. Det må bli slutt på privat oppskyting. Alt fyrverkeri må over i offentlig regi, det holder ikke bare å forby raketter. Vi kan ikke godta dette lenger. Hvert år skades mange. Jeg har vært redd lenge, og nå skjedde det også min sønn. Nå er nok nok, noen må reagere.

Oscar er kanskje ikke helt enig, men han sier han har fått en alvorlig vekker – og at han har oppdaget at fyrverkeri er mye farligere enn man tror.

— Jeg trodde jo også at jeg hadde kontroll. Jeg trodde jeg kunne dette, og at det ikke ville skje meg. Men det gjorde det altså, sier han stille – og ber på nytt kamerater og alle andre om å ta vare på seg selv i kveld.

— Det er ikke noen vits i å tøffe seg. Konsekvensene kan fort bli altfor store, avslutter han.