KRISTIANSAND: Forbudet vil gjelde for samtlige ansatte på og ved alle Sørlandet sykehus' eiendommer i deres arbeidstid.

Kan ikke stå på veranda

I praksis betyr dette at ingen ansatte kan røyke i egen arbeidstid hverken i eller utenfor sykehusets bygg.

— Røykeforbudet blir innført etter en henstilling til sykehusdirektøren fra de tillitsvalgte ved sykehusets klinikker, sier informasjonsansvarlig ved Sørlandet sykehus, Rune Jonassen, til fvn.no.

Ansatte kan heller ikke gå ut på en veranda for å ta en blås - sågar heller ikke stå på Egsjordene for å røyke. Jordene er formelt eid av SSHF.

— I praksis tror jeg ikke akkurat dét blir noe problem, sier Jonassen.

- I strid med sykehusets verdier

I dag er regelverket slik at hver enkelt ansatt kan avtale med sin leder at vedkommende får lov til å røyke. Fra nyttår er det altså slutt.

— At ansatte har lov til å røyke er ikke i tråd med det sykehuset ønsker å står for. Vi skal være et helsefremmende sykehus, sier Jonassen.

- Hvordan skal dere klare å håndheve dette?

— Det blir opp til hver enkelte leder å håndheve dette, sier Jonassen.

- Naturlig forbud

Han mener det er naturlig at sykehuset som institusjon blir røykfritt for de ansatte.

— Jeg synes det er viktig å understreke at dette gjøres av hensyn til dem som er ikke-røykere. Jeg vil likevel tro at avgjørelsen kommer til å bli diskutert blant de ansatte, sier Jonassen.

Pasienter klager på røykluktende ansatte

— Beslutningen ble annonsert for en god stund siden. De ansatte skal ha gitt behørlig tid på å forberede seg på dette totalforbudet. Dette er innført først og fremst utifra pasienthensyn, sier sykehusdirektør Jan Roger Olsen, til fvn.no.

Olsen sier at blant annet tilbakemeldinger fra pasienter, som har reagert negativt på å bli behandlet av ansatte som lukter røyk, har ført til at totalforbudet innføres.

— Vi har fått klager på at røyking ved åpne vinduer og ventilasjonsinntak skaper sjenanse. Pasienter forteller at ansatte har hatt sjenerende røyklukt, sier Olsen.

Olsen sier gjentatte brudd på røykeregelverket vil kunne føre til oppsigelse.

— Vi maner til ansvar hos den enkelte ansatt. I første omgang vil alle ansvarlige ledere gi en mulig påtale om at retningslinjen ikke følges, og ved gjentatte brudd vil man ende opp med skriftlig advarsel. Dersom regelverket fullstendig ignoreres vil det i ytterste konsekvens føre til oppsigelse. Oppsigelser ser vi likevel på ingen måte for oss, sier Olsen.

Ikke forbud for pasientene

Pasienter og pårørende vil fortsatt kunne røyke, men også her ønsker man å bli mer aktive i forhold til å håndheve at røykingen faktisk foregår på oppmerkede områder.

— Også pårørendes og pasienters røyking er sjenerende for andre, og vil vil innskjerpe at slik røyking foregår der hvor det faktisk er tillatt, sier Olsen.