KRISTIANSAND: Og i sommer blir det ballett i verdensklasse i Fjæreheia når dansere fra den kongelige ballett i London inntar steinbruddet.

Det var de to nyskapingene som ble presentert da Agder Teater la fram vårprogrammet i dag.

«Fyr på peisen» av Baugstø og «En voksen mann» av Arntzen er de første er de første fruktene av teatersjef Ingrid Forthuns satsing på å skape ny dramatikk fra regionale forfattere. Det har de gjort i tett samarbeid med erfarne dramatikere og dramaturger.

— Det har vært en utfordrende prosess med en del kulturkollisjoner, sier Baugstø som har frivillig og ufrivillig barnløshet som tema i sitt tette kammerspill.

Også Arntzen tar for seg familierelasjoner, og bringer en god porsjon humor inn når han plasserer hovedpersonen på do. Der blir han sittende store deler av stykket.

De to enakterne utgjør til sammen en helaftens forestilling, og er resultatet av et teaterverksted Forthun åpnet da hun tiltrådte i mars i fjor.

— Endelig ser vi frukten av et langvarig og morsomt samarbeid, sier Forthun som også har et stykke av Gaute Heivoll under utarbeidelse, mens Karl Ove Knausgård og Mirjam Kristensen er i venteposisjon.

Stykkene regisseres av henholdsvis Anne-Karen Hytten og Gard Eidsvoll, og blant skuespillerne finner vi mannen som spiller kaptein Sabeltann i NRKs nye serie, Kyrre Haugen Sydness.

Også i Fjæreheia blir det nytt liv i sommer når konseptet «Verdensballett» introduseres med operastjerner og dansere av internasjonal klasse. Prosjektet har de tre siste årene vært gjennomført i Skagen i Danmark, og tilpasses nå steinbruddet:

— Det blir opera og dans på verdensnivå, og jeg veldig stolt over å kunne tilby en forestilling med både klassisk ballett og samtidsdans på den fantastiske scenen, sier Forthun.

Les mer om våren på Agder Teater i papirutgaven tirsdag.