OSLO: Det var i forbindelse med åpningen av den Europeiske året for like muligheter for alle, at en engasjert Kronprinsesse tok til ordet på Nobels Fredssenter.

Hun har selv vært utsatt for fordommer i forbindelse med sin rolle i kongefamilien. Under dagens tale la hun vekt på at alle mennesker fortjener respekt og anerkjennelse, og at man må være særlig årvåkne overfor dem som faller utenfor, skriver ukebladet Se og Hør mandag.

— Diskriminering og forskjellsbehandling kan ha utydelig uttrykk, men den som utsettes for det merker det likevel godt - særlig hvis det skjer gang på gang, sa kronprinsesse Mette-Marit i sin tale.

Hun har tro på at hvis alle jobber med seg selv, vil vi komme nærmere målet om å skape et raust og inkluderende samfunn.

Sterkt engasjement

Kronprinsessen har tidligere engasjert seg sterkt i liknende saker. Blant annet nevnte hun i sin tale mandag det sterke møte hun hadde med en narkoman kvinne i Oslo.

— Det gjorde et sterkt inntrykk da kvinnen sa til meg: Det eneste jeg ønsker er å bli behandlet som et normalt menneske...., mintes Mette-Marit.

Det er likestillings- og diskrimineringsombudet som står som arrangør av markeringen av året her i landet. Det vil bli et tjuetall ulike tiltak og informasjonskampanjer i løpet av året. De vil være rettet mot skoler, arbeidslivet, idrett og kultur, skriver Se og Hør.

Også barne- og likestillingsminister, Karita Bekkemellem (Ap) var til stede under åpningen av det Europeiske året for like muligheter for alle mandag. Hun uttrykte begeistring over engasjementet.

— Dette er en unik mulighet til å gjøre noe med diskriminering, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) til NTB.