KRISTIANSAND: Han skrev i går ut kontrollsedler med mangler til sjåførene som ankom Kristiansand med båten fra Danmark klokken 18.15. — De fleste av sjåførene er tyskere, hollendere og dansker, og de fikk alle beskjed om å ikke kjøre videre til sine destinasjoner før føreforholdene er blitt betraktelig bedre. Hadde de fortsatt fra Kristiansand kunne de vært en stor fare på veien, både for seg selv og for andre, sier overingeniør i Statens Vegvesen, Kåre Simonsen til Fædrelandsvennen etter kontrollen.

Slurv

Tross lett tilgjengelige veimeldinger var det flere av de utenlandske sjåførene som hadde planer om å legge ut på veien kun skodd med sommerdekk på de såpeglatte føret tirsdag.

Nå må de antakeligvis bli stående i hvert fall til ved lunsjtider onsdag. Føreforholdene i landet var så dårlige tirsdag, at ikke engang kjettinger på dekkene kunne fått ordentlig grep, og det var helt nødvendig å ha vinterdekk.

— De har selv ansvaret for å sko seg etter føret, men vi opplever gang på gang at mange utenlandske sjåfører kommer til landet altfor dårlig skodd. Og da må de ta konsekvensene av det, sier Simonsen.

Han opplever ofte at sjåførene blir plutselig "overrasket" av de vinterlige føreforholdene i Norge.

Få protester

De 14 som ble fikk beskjed om å overnatte tirsdag tok likevel beskjeden med fatning, og etter å ha blitt forklart hvor farlig det hadde vært om de hadde kjørt videre, slo de seg til ro med det.

— Vi hadde vel egentlig forventet litt mer protester, men de tok det veldig fint og skjønte problemet. Har man sommerdekk, blir man stående. Og det er veldig viktig at vi får stoppet disse sjåførene med en gang de kommer inn i landet. Og når vi foretar jevnlige kontroller på denne måten spres ryktet fort innad i miljøet, forklarer Simonsen.

Meldt til politiet

Han har i etterkant av kontrollen sendt registreringsnumrene på alle de stoppede kjøretøyene til politiet, slik at de kan spore dem opp om de skulle finne på å kjøre videre tross forbudet.

— Skulle noen av dem likevel fortsette, vil de få problemer om de blir stoppet i en trafikkkontroll eller om noe skulle skje med dem på veien. Men da vi dro fra kaia virket det som om alle hadde slått seg til ro, sier Simonsen.