SKISKYTINGMO I RANA— Marte er ei jente for de store anledninger. Hun har slitt masse med sykdom og form i vinter, men akkurat som i fjor slo hun til da det gjaldt som mest. Hun er en kald fisk, skryter kretsleder i Agder, Torfinn Løland.På gårsdagens fellesstart i junior-NMs 18-årsklasse gikk Frolands-jenta Olsbu ut i et knalltempo og tok ledelsen umiddelbart. Kun to bom på fire skytinger var best av samtlige, og dermed kunne hun gå inn til karrierens første NM-gull.- Dette var himla gildt. Helt sykt faktisk. Jeg har nettopp blitt frisk fra forkjølelse, så dette var ikke noe jeg hadde ventet, sier Olsbu, som heller ikke trodde at hun hadde vunnet da hun passerte målstreken. FORVIRRET.

  • Inn mot mål fikk jeg hele tiden høre at jeg lå som nummer fem. Men det var tydeligvis mange som var forvirret, og da hun som ble nummer to kom i mål etter meg, skjønte de fleste lite, sier Olsbu og ler.I fjor sikret hun seg sølv og bronse etter også da å ha slitt i forkant av NM. Den gang uttalte Sirdal Ski-trener Terje Håkonsen at 18-åringen burde ha som mål å komme på landslaget, så fremt den fine utviklingen fortsatte. - Det har vært mye krøll i år, så gnisten har ikke vært helt til stede. Men det er den nå. Om jeg kommer på landslaget, får tiden vise. Nå tenker jeg bare at jeg skal bli så god som mulig, så får vi se, sier Olsbu.I dag går hun sprint i Mo i Rana og i morgen er det stafett. Det var imidlertid kun gårsdagens fellesstart som hadde NM-status. Resten av mesterskapet går av stabelen på Geilo om tre uker. SØLV TIL BIRKELAND.

Marte Olsbu var ikke den eneste fra sør som imponerte i nord. Birkenes-løperen Karoline Birkeland måtte tåle fem strafferunder, men gikk styggfort og tok sølv på fellesstarten i 17-årsklassen.Sverre T. Røiseland ble dessuten nummer to på sprinten i guttenes 18-årsklasse, men dette løpet hadde kun norgescupstatus.Øvrige topp ti-plasseringer av sørlendinger: Even Løland (Birkenes/Sirdal VGS) nr. 6 i gutter 17, sprint. Malene Nesset (Birkenes/Sirdal VGS) nr. 6 i jenter 18, fellesstart. Lars Helge Birkeland (Birkenes/Sirdal VGS) nr. 9 i herrer 20-21, fellesstart. Jon Kristian Svaland (Birkenes) nr. 6 og Sondre Flaa Eieland (Birkenes) nr. 9 i herrer senior, fellesstart.Tekst: Arild Sandvikarild.sandvik@fvn.no - 38 11 32 20