FAKSIMILE: Fædrelandsvennen 14. januar - Kamp om storgård - Hovden gård

KRISTIANSAND: Kommunalutvalget gikk inn for salget bak lukkede dører i går. Kristiansand og Vigeland Brug selger sine to halvparter hver for seg. Næringsmegleren ved Gunnar Sædberg vil forestå salget for Kristiansand.Samtidig satte Vigelands Brug i gang salget av sin halvdel i går. Advokat Søren Lous inviterte budgivere til å komme med bud innen klokken 12 i går. De som da var interessert, ville bli med i en budrunde, som skulle være ferdig i løpet av uka.

Undrer seg

Etter AS Sætersdalens egne regler har Kristiansand kommune deretter én måned på seg for å bestemme seg om man vil tre inn i budet med forkjøpsrett, eller selge andelen selvstendig.

– Vi må bare sitte på gjerdet og se hva som skjer med Vigelands eierandel. Men det undrer oss at ikke Vigeland Brug har villet gå ut i markedet og selge sammen med oss, sier Sædberg.

– Mange har kontaktet meg, og er interessert i å kjøpe. Vi håper å ha salget klart i løpet av april, sier ordfører Per Sigurd Sørensen (Høyre) i Kristiansand.

Historien

Det er et solid stykke jordisk gods som nå legges for salg. Helt tilbake til 1879 stammer selskapet, som begynte ved at spekulanter kjøpte opp de fattige gårdene på Hovden.

I sin tid eide AS Sætersdalen alle gårdene på Hovden. Eiendommen er nå på rundt 47.000 dekar. Den har store jaktverdier, eget kraftverk er planlagt. Fiskerettigheter, tomterettigheter, festerettigheter, fjell og vidder.

Siden 1911 har aksjeselskapet AS Sætersdalen vært delt likt mellom tre eiere: Kristiansand (gjennom kraftverk, senere gjennom det heleide selskapet Skarje, red. anm), Vigeland Brug og Hunsfos Fabrikker.

Rabalder

Rabalderet startet da Hunsfos 3. desember solgte sin tredel til familien Breivegen, som hadde forpaktet Hovden gård siden 1955. Gården er eid av aksjeselskapet.

Men i stedet for at tredje generasjon Breivegen fikk hånd om aksjeposten, og dermed fikk muligheten til å eie gården de hadde drevet, brukte Kristiansand og Vigeland forkjøpsretten og overtok aksjeposten. De vendte seg mot Johan Benad Ugland, og ville selge hele selskapet for 43 millioner kroner.

Da reagerte Breivegen og Hunsfos, og mente Vigeland Brug og Kristiansand drev et råttent spill bak ryggen deres.

Bystyret fikk saken på brodet 14. januar, og bestemte seg for å utrede hele saken nærmere. Nå selger altså Kristiansand selskapet likevel.

– Vi har ikke noe forhold til familien Breivegen. Vi går ut i markedet, og gjør ingen vurdering om hvem som kjøper, sier Sørensen.

Den endelige salgsavtalen må behandles i bystyret.