KRISTIANSAND: Studenter som studerer og avlegger eksamen via Folkeuniversitetet i Kristiansand betaler mange tusen kroner i privatistgebyr. Det er imidertid gratis å avlegge eksamen for alle som vil og kan flytte til Oslo, Stavanger eller Bergen.

— Dette er ekstremt dårlig distriktspolitikk, mener Åsne-Louise Valenzuela, studiekonsulent ved Folkeuniversitetet.

— Privatistavgiften er en meningsløs avgift å pålegge våre studenter, siden de i praksis er eksterne studenter, mener studiekonsulent Åsne-Louise Valenzuela.

Nå ber hun om et møte med kunnskapsminister Øystein Djupedal og arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Jusstudentene som har studert via Folkeuniversitetet i Kristiansand har historisk sett holdt et høyt snitt. Skal disse og andre studenter på høyere nivå straffes økonomisk fordi de bor på Agder?

Valenzuela reagerer på vegne av studentene i regionen som av forskjellige årsaker ikke kan flytte på seg og "studere på campus" , slik universitetene uttalt ønsker seg.

Utdanningsministeren har foreløpig ingen kommentar til utspillet fra Folkeuniversitetet.

— Henvendelsen fra Folkeuniversitetet i Kristiansand er mottatt, men er enda ikke behandlet, sier informasjonsrådgiver Johannes Fjose Berg i Kunnskapsdepartementet til fvn.no.

Dyrt 1. avdeling i rettsvitenskap (tidligere jus) koster deg 13900,- i kursavgift per semester hvis du velger å ta det eksternt hos Folkeuniversitetet. I denne prisen ligger undervisning, fakultetsoppgaver og administrasjon.

I tillegg må man i dag altså påregne ytterligere 6000,- i avgift for hvert eksamensforsøk.

Det blir for mange studievillige tungen på vektskålen som hindrer dem fra å gå opp til eksamen.

- Eksterne studenter, ikke privatister

— Dette er en ordning som gjelder for privatister generelt, men den burde ikke gjelde for registrerte studenter ved et regionalt lærested som er en samarbeidspartner med universitetet, slik Folkeuniversitetet er, mener Valenzuela.

Hun krever eksamensavgiften fjernet.

- Ønsker man å satse mer på voksenopplæring og styrking av distriktene, må det også tas noen praktiske grep, sier Valenzuela.

Helseutdanning - Jeg så i nyhetene at arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen må til utlandet for å hente helsepersonell til Norge, sier Åsne-Louise Valenzuela og mener Hanssen først og fremst bør jobbe for å tilrettelegge etterutdanningsmuligheter for voksne her hjemme.

— Vi mister viktig lokal arbeidskraft hvis våre studenter velger å avslutte studiene fordi det blir for dyrt.

Det bør gjøres rimeligere for ressurspersoner i distriktene å etterutdanne seg, sier Valenzuela.

Hun mener den nye NAV-reformen også må gjenspeiles i måten praksiskandidater og privatister blir behandlet på.

Vi har mange dyktige folk allerede her til lands som gjerne skulle ha studert. Men da må både avgifter og rigide realkompetanseregler endres, sier Valenzuela.