AGDER: Gjennomsnittsalderen på personbiler i Norge har steget de siste ti årene. I 1999 var snittalderen på 9,9 år i hele landet. Nå er snittet cirka fem måneder høyere, skriver Budstikka.com.

Nytt på kysten — gammelt på bygda

Statistikken fra Statistisk Sentralbyrå viser at det er folk i kommunene langs kysten som kjører nyest biler. Kristiansanderne er mest kresne på utskiftning av bil i Agder. Ni år er snittet for alderen på de drøye 32.000 personbilene i sørlandshovedstaden. Også arendalittene og mandalittene kjører nyere biler (10 år) enn bileiere i de fleste andre kommuner på Sørlandet.

Se hele agdertabellen nederst i saken!

— Vi kan anta at værforholdene langs kysten spiller inn. Disse bilene er nok mer utsatt for rust og værslitasje enn biler fra for eksempel indre østland. Jeg tror ikke det er tilfeldig at kommuner i Oppland og Hedmark har høyere snittalder på bilene, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, til Budstikka.com.

Gamle biler i Songdalen

Eldst biler kjører folk i Iveland, med Åmli Hægebostad, Audnedal og Bygland på hjul. Snittet i Vest-Agder er på 9,9 år, hvor Songdalen er den kommunen som trekker mest opp, med 11 år.

Nytt i Bærum

Eldst biler i Norge finner vi i kommunen Skjåk. I gudbrandsdalkommunen er alderssnittet på bilene nesten 16 år. Nyest biler kjører folk i Vestby (5,2 år) i Akershus. Bærum kommer - kanskje ikke så uventet - på topp tre, med et gjennomsnitt på syv og et halvt år.

Se hele agdertabellen, sortert etter kommune, her:

Kommunene er sortert etter eldste til nyeste biler, med gjennomsnittstall. Antall biler i hver kommune står under kolonnen registrerte biler.