ARENDAL: — Det var forferdelig vondt å se. Fire av sauene lå døde, mens tre var halvdøde, sier Edit Fløystad til Agderposten.

Hun forteller til avisen at hun våknet klokken fem om morgenen tirsdag av det hun trodde var en elghund som hadde los, men slo seg til ro med at det var deres hund som markerte seg.

Det viste seg imidlertid at det var to av naboens jakthunder av rasen Norsk grå elghund som hadde gått løs på saueflokken, som tilhører sønnen hennes, Senterpartiets Erik Fløystad.

Edit Fløystad tok de to hundene på fersken på jordet, like bak uthuset på eiendommen på Sprengereid.

— De sto på hver sin side av en sau og prøvde på å rive den i stykker. Jeg grep inn og fikk hundene løs fra sauen, sier hun.

Politianmelder eieren

Hun mener hundene ikke kan klandres, fordi de kun fulgte instinktene sine, men reagerer på at de gikk løse.

Lederen av dyrevernnevnden i Aust-Agder, Jan Gundersen, støtter Fløystad.

— Det er helt uakseptabelt å ha denne type hunder løs i et område med husdyr. Det er ingen tvil om at sauene har lidd mye. Dette er et svært grovt tilfelle, sier han.

Han kommer til å politianmelde hundeeieren, uavhengig av hva saueieren gjør. Følgene vil sannsynligvis bli en bot og krav om avlivning av hundene. Det har ifølge Gundersen vært praksis i lignende saker.

Naboer av Fløystad forteller at de flere ganger tidligere har måttet hanke inn elghundene mens de har hatt los på sauer.

— Jeg har ventet på at dette skulle skje, sier Erling Brekkemoen, nabo og leder av Aust-Agder Sau- og geitalslag.

Nekter å avlive hundene

Den 21 år gamle hundeeiren tar ansvar for hundenes handlinger. Han forteller til avisen at hundene spratt ut da broren hans glemte å lukke døren mandag kveld, og at de ikke fikk tak i dem.

Han er villig til å betale for det hundene har gjort, men nekter å avlive dem.

— Nei, la meg ta boten. Det er min skyld at hundene slapp løs og jeg motsetter meg ethvert krav om avlivning, sier hundeeieren til Agderposten.

Det er tegn som tyder på at hundene kan ha drept flere sauer i området.