OSLO/KRISTIANSAND: — Tyvene blir stadig frekkere, og langt oftere enn før tar de seg inn i boliger mens folk er hjemme, sier kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Leif Osland til fvn.no.

Fra 2007 til 2008 økte forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger etter innbrudd enormt. Bolig- og hytteinnbrudd økte med 27 prosent, mens andelen utbetalinger etter villainnbrudd økte med hele 44 prosent, viser Oslands statistikk.

— Det som nå er spesielt å merke seg er at tyvene oftere enn før tar seg inn gjennom gjennom det vi kallet innstigningsinnbrudd, altså innbrudd i andre etasje eller i soverom; rom hvor man ikke har aktivert alarm, sier Osland.

Blodig alvor

Denne trenden har mange sørlendinger fått føle på kroppen den siste tiden, blant andre Kjell Ivar Erland. Han kom i et kraftig basketak med en innbruddstyv natt til fredag i forrige uke.

Les også: Angrepet av innbruddstyv

I februar ble en ung jente på et hybelbygg på Hovden overrasket da hun fant en vilt fremmed i stua på bygget.

Les også: Her overmanner ungdommene tyven

Tyv spurte om lov

Natt til torsdag forrige uke opplevde en beboer i Kvadraturen i Kristiansand å få besøk av en vilt fremmed person. Beboeren tok tyven på fersken.

— Da spurte tyven ham om han kunne få se gjennom tinga i leiligheten, forteller politietterforsker ved Kristiansand politistasjon, Petter Sandell til fvn.no.

Da tyven ikke fikk grønt lys på sin forespørsel, forsvant han fra leiligheten. Han hadde likevel klart å få med seg enkelte verdigjenstander. En mp3-spiller og et kamera var borte.

— Huseier kom til oss fredag og fikk se bilde av noen av våre kjenninger. Han utpekte da en av dem, og vedkommende er nå satt i varetekt, forteller Sandell.

Håper han blir straffet

Det er derimot ikke alle tyver som blir satt i varetekt. Mannen som brøt seg inn hos Kjell Ivar Erland ble satt fri etter få timer.

— Det er jo slik systemet er, men jeg synes det er galt at det skal være slik. Jeg håper han får sin straff, sier Erland til fvn.no.

Han ble kraftig forslått under basketaket, og brakk blant annet den ene armen i tumultene som oppsto. Mandag har Erland hatt oppfølgingstime hos legen. I tillegg har han fått foretatt taksering av skadene på huset. Huset har stått urørt siden innbruddet.

— Jeg måtte bare flytte ut, jeg bor her alene i dette svære huset, og kan ikke klare meg med én hånd, sier Erland.

— Generelt er det slik at det er lavere terskel for varetektsfengsling når tyven som blir tatt er en gjenganger. Da er det lettere for oss å få gjennomslag for argumentet om at det er gjentakelsesfare, sier etterforsker Sandell.

Mannen som brøt seg inn hos Erland var derimot en gjenganger.

— Likevel tror jeg nok ikke han kommer til å bryte seg inn i flere hus med det første. Han bærer nok preg av å ha vært i kamp, han også, sier Erland.

Skummel opplevelse

  • Det er forbundet med en stor psykisk belastning å bli utsatt for denne typen innbrudd. Det er viktig for folk å kunne føle seg trygge i eget hjem, påpeker Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Les også: Oppdaget innbrudd etter ferie

Les også: Pågrep innbruddstyv på sykkel

Debatt: Sover du trygt om natten? Hva gjør du for å forebygge innbrudd? Burde tyvene få mer oppfølging og hjelp av det offentlige?