GRIMSTAD: Store deler av bygget er i betong, så brannen spredde seg ikke noe særlig. Bygget er i ferd med å bli revet, og dermed er det ikke snakk om noe verditap for noen. Men fredag formiddag er etterforskere på stedet for å undersøke hva årsaken til brannen kan være.

— Nå er det kun etterslukking som gjenstår. Flammene er slått ned, og brannslukkingsarbeidet har gått relativt greit, opplyser brannvakta i Grimstad til fvn.no like etter klokken 23. Bare en time tidligere hadde brannmannskapet kontroll over de høye flammene. Røykdykkere ble sendt inn for å slukke brannkilden i den svære bygningen som går over seks etasjer ved Fløyheia i Grimstad.

Politiet sperret tidlig av et stort areal rundt bygget da brannen brøt ut, og sjekket samtlige personer som var i nærheten av Vardåsvolden for å sikre seg eventuelle bevis.

Også øvre deler av Grimstad ble sperret av på grunn av den giftige røyken som seiv ut av asbestveggene i bygningen.

Brannårsaken er foreløpig ukjent, men brannvakta opplyser til fvn.no om at mannskap har begynt å sanere deler av bygget torsdag kveld.

PØSTE PÅ: Brannvesenet dynket vinkjelleren i Fuhr-bygget med vann ved hjelp av en stor stigebil. Foto: Helge Corneliussen

Heftige flammer

— Det brenner heftig i taket og det er en stor varmeutvikling. Brannvesenet er ved ti-tiden i ferd med å slå ned flammene over taket, ved hjelp av en stor stigebil, sier Fædrelandsvennens journalist Helge Corneliussen til fvn.no.

Fuhrs vinkjeller er et innarbeidet landemerke og en del av Grimstads profil. Bygget er også et av svært få monumentalbygg på Sørlandet. Bygget inneholder også en god del antikvarisk vinproduksjonsutstyr.

Seks etasjer

Bygget er en seks-etasjers murbygning, og brannen har oppstått i den delen av huset som står nærmest inntil Fløyheia.

Politiet fikk melding om brannen like over klokken 21.00 torsdag kveld. Da ble det slått full alarm.

Fuhrs anlegg ved foten av Fløyheia i Grimstad har vært regnet som en av byens severdigheter. På et kart over byen fra 1993 er symbolet for severdighet plassert fire steder: Ibsenhuset, Hasseldalen, Grimstad kirke og ved firmaet Fuhrs anlegg.

RIV ELLER LA STÅ? Fuhr-bygget har vært en omstridt mastodont i Grimstad. FOTO: Fvn.no Riveplaner

Det var i mange år strid om bygget skal få stå, eller om det burde rives. Fuhr-familien motsatte seg riveplanene.

Grimstad kommune vedtok likevel riving, og Fuhr AS solgte eiendommen til Kruse Eiendom AS i 2006. Eiendomsselskapet sikter mot å etablere over 100 leiligheter av høy standard i området.

Planene om å gjøre den 14 mål store gartneri— og industrieiendommen på Vardåsvolden om til boligområde vil bli et omfattende prosjekt, da huset inneholder mye asbest i veggene.