Politikere og helsepersonell er bekymret men ikke overrasket over utviklingen av gateprostitusjon i Kristiansand.

– Jeg har liten tro på at disse kvinnene gjør dette frivillig, og dersom det er bakmenn som gjør profitt på dette, er det en fryktelig situasjon. Dette er en business som er krenkende på alle måter, sier assisterende fylkeslege Toril Hagerup-Jenssen i Vest-Agder.

Hun ber folk bruke fornuften:

– For det første oppfordrer jeg folk til ikke å benytte disse tjenestene, slik at vi unngår å bli et attraktivt marked for denne typen aktivitet. Hvis noen likevel velger å oppsøke de prostituerte, må man bruke vettet og beskytte seg hele tiden.

Hagerup-Jenssen er bekymret med tanke på smitte av seksuelt overførbare sykdommer.

– Det er et varsko å rope her i tilknytning til at folk tror det meste kan behandles, uten at det får noen konsekvens for dem. Slik er det ikke. Man burde tenke seg om, men man tenker ofte med feil hode i slike situasjoner.

Kristiansands varaordfører Mette Gundersen (Ap) er ikke overrasket over at Kristiansand nå har fått gateprostitusjon.

– For et par år siden så vi at markedet i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim begynte å bli mettet. Derfor visste vi at det bare var et spørsmål om tid før dette kom til Kristiansand, sier hun.

Gundersen er bekymret for utviklingen, og trekker paralleller til internasjonal menneskehandel.

– Det er helt klart at vi her snakker om menneskeskjebner, og kanskje er vi vitne til at vår tids slavehandel også foregår i vår egen by, sier Gundersen.

Tor S. Utsogn , gruppeleder i Frp, mener politiet må prioritere å få stoppet virksomheten. – Jeg tror vi må være bevisst på at disse jentene ikke står der av frivillig grunn. Mest sannsynlig finnes det bakmenn som driver hallikvirksomhet, og det er ulovlig. Jeg mener politiet må prioritere å ta dette så fort som mulig, sier Utsogn.

Tekst: Marte S. Tveit

marte.tveit@fvn.no – 38 11 30 00