KRISTIANSAND: — De fant det de trengte aller mest, nemlig lårbeinene. Dette er de beste restene de kan bruke, opplyser en meget tilfreds Jan Frode Johansen til Fædrelandsvennen.

Slektsgranskeren fra Audnedal var til stede da Hugo Køhlers grav ble åpnet på Kristiansand kirkegård i går formiddag, med etterkommere, advokater og myndighetspersoner til stede.

Dna-prøver skal nå gi familien svar på om mannen som døde for 63 år siden var identisk med erkehertug Johan Orth, og dermed arving til gigantverdier i Østerrike.

Dna-Eksperter

Det skal være aller første gang i Norge at en grav åpnes for å identifisere en avdød person ved hjelp av arvestoff. To personer fra dna-instituttet Gena AS i Stavanger var til stede for å sikre rester, og det ble full klaff.

— Jeg kan bekrefte at beinrester skal sendes til Østerrike for analyser. Der nede har de ekspertise på gamle beinrester, og ettersom eiendommene befinner seg i Østerrike, er det greit at rettsgenetisk laboratorium der nede gjør analysene, uttaler Ragne Kristin Farmen, Genas daglige leder som egenhendig utførte oppdraget i Kristiansand i går.

— Hvert år henvender det seg 40-50 personer til habsburgerne i Østerrike, og påstår at de er etterkommere av Johan Orth. Alle blir avvist, men ikke denne ene familien fra Norge, påpeker Jan Frode Johansen.

Han har de siste tre år vært engasjert av Hugo Køhlers etterkommere for å løse mysteriet, som kan ende med at en håndfull sørlendinger arver adelstitler og sin rettmessige del av eiendommer i Østerrike til en verdi av 3,5 milliarder kroner.

Etterkommerne var på forhånd svært spent på om det fantes brukbare rester i graven. Kirkegården i sentrum av Kristiansand er både gammel og «spavendt», og bakteriefloraen dermed rik – noe som forkorter nedbrytningstiden.

— Det har antakelig ikke vært noen grav der tidligere, dermed har den blitt bevart så godt som den gjorde. Det er veldig overraskende, sier Jan Frode Johansen.

Offentlig vitne

Sjefen for kirkegårdene i Kristiansand var på forhånd svært skeptisk til om det var mulig å finne beinrester i graven fra 1945. I går var han ordknapp.

— Jeg kan bare si at jeg var på kirkegården i dag, sier Finn Eigil Sødal.

Det var også tingrettsdommer Per O. Refsalen, som offentlig oppnevnt sannhetsvitne, eller notarius publicus.

— Min rolle var å bevitne det som faktisk skjedde: at denne graven ble åpnet, og at det fra den ble fjernet rester, forteller Refsalen.

Til stede var også flere etterkommere og deres advokat, som krevde at times lange seansen skulle finne sted uten pressen til stede.

— Media har blåst veldig opp dette med slott og adelstitler, det kan se ut som det er drivkraften. Men familiens ønske er å finne fram til sannheten, forklarer Johansen.

— Slottseiendommene blir i så fall en bonus?

— Det får komme etter hvert, hvis det blir aktuelt. Det er jo dyrt å drive sånt, svarer slektsgranskeren.