KRISTIANSAND: Episoden skjedde inne på mottaket i Dronningens gate om ettermiddagen 1. september i år. To gutter ble kjørt med ambulanse til sykehus etterpå. Kuttskadene skal ha kommet fra slag med glass mot hodene, noe 17-åringen var tiltalt for å ha stått bak. Men han ble frifunnet for disse slagene fordi en annen flyktning sto rett ved en kniv som lå på et bord, og 17-åringen fryktet at den andre beboeren skulle bruke kniven. Dermed mente retten at 17-åringen kan ha eller handlet i nødverge.

Foranledningen for tumultene var at den nå dømte 17-åringen ble beskyldt for å ha stjålet en mobiltelefon, noe han nektet for. 17-åringen har forklart at han aldri har stjålet noe i hele sitt liv, og at det i hans kultur er svært alvorlig å stjele. Han følte at han tapte ansikt overfor alle og følte stor skam siden alle på mottaket fikk vite om anklagene.

Etter at han var beskyldt for å stjele telefonen av en annen beboer, slo han til beboeren på kinnet flere ganger. Dette er han nå dømt for, og han må betale 1.500 kroner i bot.

«Tiltalte hadde ingen rimelig grunn til å slå selv om han følte at anklagen om tyveri var uberettiget,» heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Etter dette slaget skal et titalls beboere ha oppsøkt 17-åringen, som hadde trukket seg gråtende tilbake på rommet, for å prate om hendelsen. De ventet ikke på tolk, slik de ble anbefalt av en ansatt. Det var under denne konfrontasjonen at to av beboerne ble påført mindre kutt i hodet, og en av dem fikk hjernerystelse, etter å ha blitt slått med glass.