FARSUND: Volden skjedde i bilen til 18-åringens mor og hennes samboer lørdag 6. juni. Paret skulle hente 18-åringens yngre bror ved rutebilstasjonen, og det oppsto en krangel om hvorvidt tiltalte også skulle få lov til å være med.

Krangelen varte i nærmere en halvtime, før det ble enighet om at 18-åringen skulle bli kjørt hjem. Mannen satte seg inn bak førersetet. Det var moren som kjørte, mens hennes samboer satt i passasjersetet.

Knyttneveslag i bakhodet

Da bilen stoppet, slo 18-åringen morens samboer med et knyttneveslag i bakhodet. Ifølge dommen fra Lister tingrett, kom slaget overraskende og uten forvarsel. Deretter slo han ytterligere minst to ganger med knyttet neve i hodet og ansiktet til morens samboer, før han ble holdt fast og etter hvert forlot bilen.

Offeret ble ikke alvorlig skadet i voldsepisoden, men blødde fra nesen og hadde hevelse ved tinningen. Sammen med samboeren oppsøkte han senere på kvelden lege for å få dokumentert skadene. Under hovedforhandlingen i Lister tingrett i Farsund, forklarte han at dette ble gjort fordi paret hadde bestemt seg for å anmelde forholdet til politiet.

De ville markere at 18-åringens handlinger ville få konsekvenser.

Erkjente seg ikke skyldig

18-åringen ble først ilagt et forelegg, men nektet å godta det. Derfor ble saken brakt inn for retten, hvor mannen ikke erkjente seg skyldig. Han benektet å ha slått morens samboer, og forklarte at paret bevisst hadde gitt en falsk anmeldelse for å markere at de ikke vil ha noe mer med ham å gjøre.

Retten trodde ikke på hans forklaring, og fant det bevist at 18-åringen sto bak volden.

18-åringen er tidligere dømt for medvirkning til grovt ran, tyveri, trusler med skytevåpen og brudd på våpenlovgivningen. Volden mot morens samboer skjedde før soningen var påbegynt, og bare en måned etter at han ble dømt for de andre forholdene.

Må betale bot

Dette fant tingretten skjerpende, og dømte mannen til 30 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. I tillegg må han betale en bot på 6000 kroner, samt saksomkostninger på 1000 kroner.

«Volden som ble utøvd fremstår som for alvorlig til at det bør reageres med bot alene. Det understrekes at ytterligere kriminalitet før utløpet av gjennomføringstiden for samfunnsstraffen etter forrige straffedom vil kunne medføre omgjøring til fengselsstraff», heter det i dommen fra Lister tingrett.

DØMT: 18-åringen ble i Lister tingrett dømt til 30 dagers betinget fengsel, samt en bot på 6000 kroner, for volden mot morens samboer. Foto: Arkiv