KRISTIANSAND: — Dette er noe menighetene i Kristiansand har ventet på, forteller Frode Eikrem, trosopplæringskoordinator i Agder og Telemark bispedømme. I 2003 vedtok Stortinget at alle trossamfunn skulle få økte ressurser til å drive undervisning og opplæring. Trosopplæringsreformen ble vedtatt. Nå får 12 menigheter i Kristiansand 3,7 millioner kroner på deling hvert år fremover, fra 2011. Det vil si at hver menighet får i overkant av 300.000 kroner hver årlig. Disse menighetene har til sammen 12.000 medlemmer i alderen 0-18 år. - Generelt betyr reformen at barn og unge i Kristiansand vil få et større aktivitetstilbud i kirken fremover. Dette vil igjen medføre at barn- og unge vil få delta mer i menighetslivet, sier koordinatoren.

Internettjeneste

Tre menigheter har tjuvstartet trosopplæringsreformen. Menighetene har blitt tilført penger for å ”teste” effekten av trosopplæringsreformen. – I Randesund har de blant brukt kunst til å formidle bibelhistorie. Kunstner Kjell Nupen har bidratt i arbeidet. I Oddernes menighet har det blitt utviklet et internettbasert konfirmasjonsopplegg. Menigheten har utviklet en databank som kan brukes av alle menigheter i hele Norge. De har også laget menighetsblad for barn. Vågsbygd menighet har satset på aktiviteter etter skoletid, for 4. klasse og oppover. Der har det vært åpen kirke hver dag etter skoletid, forteller Eikrem.

Undervisning

Staten har gitt føringer på at pengene blant annet skal brukes til undervisning for barn og unge fra de er 0 til 18 år. Pengene vil også bli brukt til nye stillinger og nye ansatte. 300.000 kroner er en betydelig sum for en menighet, ifølge Eirken. – For en menighet som er vant til å leve billig og sparsommelige er dette mye penger, sier han.