— Det er skuffende at rykter spres på en slik måte. Vi kan dokumentere at dette ikke stemmer, sier daglig leder i ungdomsklubben Camilla Langeland og den andre ansatte Martin Johanessen.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

I det siste bystyret gikk leder av barne— og ungdomsrådet i Mandal, Jens Homestad, på talerstolen og sa at Inclub preges av vold og rus både i og utenfor klubben. En av representantene, Hannah Dybesland (H,) fulgte opp med å si at Mandal ikke kan ha en ungdomsklubb som er et «rekrutteringssted for rus».

Daglig leder i Inclub Camilla Langeland foran klubbscenen der det stadig er konserter. Hun vil gjerne vise fram stedet til politikerne. Foto: Jarle R. Martinsen

Nå føler de ansatte at mye av arbeidet de gjør for å skape et godt miljø rundt klubben er revet ned. — Dette er et rusfritt tilbud til ungdom som ønsker noe annet enn idrett eller kristen aktivitet. Da er det synd at slike rykter spres, sier de to.

To episoder

Sammen med representanter fra kulturkontoret forteller de om to hendelser siden i fjor sommer der ungdommer som har vært ruset har prøvd å komme inn.

— De ble vist vekk med det samme, sier Langeland.

Ifølge henne har det ikke vært voldsepisoder.

Nå inviterer hun bystyret til å komme på besøk for å se lokalene som er pusset markert opp i det siste. Skottene foran vinduene er dessuten fjernet for å få mer lys og nye møbler er kjøpt inn.

Det er viktig at politikerne ser hvordan vi har det

— Det er viktig at politikerne ser hvordan vi har det, særlig når det slikt negativt rykte fester seg, sier Langeland.

Homestad vil ikke beklage det han sa om ungdomsklubben i bystyret.

— Nei, jeg videreformidlet kun det inntrykket mange har om Inclub. Nå føler jeg at det tas ordentlig fatt i de utfordringene som måtte være, sier han.

Høyres Hannah Dybesland sier hun mer enn gjerne kommer på besøk.

— Nå har jeg bedt om å få fakta på bordet rundt aktivitetene på ungdomsklubben. Det er et kjempeviktig sted der jeg selv var som ungdom, sier hun.

Skjer på utsiden

Politibetjent og ansvarlig for forebyggende arbeid på Mandal politistasjon, Arvid Adriansen, sier at det tidligere har vært episoder med rus som knytter seg til Inclub.

- Men det handler om hendelser på utsiden, sier han.

Blant tiltakene som er gjort for å skape mer trygghet i klubben er å fjerne skottene foran vinduene. Det ble for mørkt i Inclub. Foto: Jarle R. Martinsen

Han sier at Inclub som nærmest alle ungdomsklubber er plaget av at det kommer personer som ønsker å lage trøbbel. — Tidligere har det vært utfordringer for de andre kristne ungdomsklubbene i Mandal ved at det har vært bråk på utsiden fordi noen kommer for å skape kvalme, sier han.

Adriansen forteller at det langt på vei har løst seg fordi foreldrene til de som er på ungdomsklubben har engasjert seg.

- De er til stede på utsiden og det er forebyggende både for rus og vold, sier han.

Politiet kommer innom

Hva angår Inclub er dette et tiltak han anbefaler også her. - Dessuten har politiet det som oppgave å svinge innom på kveldstid når vi har tid til det, forteller han.

Han mener at hadde det ikke vært for Inclub ville det vært mer rus og vold i Mandal som sådan.

Det er bedre å ha noe slikt enn at ungdommene går gatelangs

— Stedet er et rusfritt tilbud innendørs, og jeg tenker det er bedre å ha noe slikt enn at ungdommene går gatelangs, sier Arvid Adriansen.