MANDAL: Seksjonssjef Ulf Holmene fra Riksantikvaren er positiv til at det brannskadde 1700-talls huset i Mandal sentrum skal bli bevart med penger fra staten.

— Men dersom vi kommer til en slik konklusjon, krever det ansvar fra huseieren. Han må vise vilje til å ta vare på bygget, også økonomisk, sa han under befaringen av bygget torsdag formiddag.

Riksantikvaren stanset mandag rivingen av Store Elvegate 38 som Mandal kommune har vedtatt og som er godkjent av fylkesmannen – i flere omganger. Huseieren Jan O. Pettersen har gjort hva han har kunnet for å stanse et slikt vedtak, uten å lykkes.

Nå kan det likevel se ut til at Pettersen makter å stopp rivingen etter at Riksantikvaren har engasjert seg i siste liten. Holmene var overrasket over hvor god stand bygget som ikke er ødelagt fortsatt er.

— Hele saken har en trasig forhistorie, jeg ser det. Men nå må vi konsentrere oss om framtida, og om bygget lar seg redde, sa han under befaringen.

Med på befaringen var også ordfører Alf G. Møll som gjennom to tiår har hatt med Pettersen å gjøre – både som ordfører og som representant i planutvalget. Stridighetene rundt bygget har vært et utall. Ulovlige vinduer, ulovlig bruk av leilighet og ulovlig arbeid med et bygg i bakgården. Tvangsmulkter på flere hundre tusen har Pettersen fått servert.

Så under befaringen var det svært tydelig at han ikke har mer tålmodighet å gi. – Herlighet, nå må du være edruelig, var blant uttrykkene Møll brukte overfor Pettersen under befaringen. Da snakket han om Store Elvegate 44 litt lenger bort der fylkeskommunen har brukt en million kroner for at det ikke skal rase sammen – et bygg som Pettersen også eier.

Nå sier Pettersen at dersom Riksantikvaren stanser rivingen vil han etablere leiligheter i Store Elvegate 38. – Og så passer det med en restaurant i første etasje, sa han mens ordfører, saksbehandlere fra teknisk etat og lederen av planutvalget Harald Øyslebø stod hoderistende og hørte på.

Riksantikvaren lover en konklusjon før jul på hva det blir til med bygget som ble hardt skadd i en brann for 2,5 år siden.