LILLESAND: Store politistyrker og hundepatrulje ble satt inn i leteaksjonen ved Vatne øst for Lillesand. To lokale kjentfolk hjalp også til, samt at mannskap fra Lillesand Røde Kors ble kalt ut.

Klokken 21, fire timer etter at den 54 år gamle kvinnen selv meldte fra til politiet, ble hun funnet i god behold.

Kald, men i god form

— Vi måtte bruke GPS, og hadde peiling på henne en liten stund i forkant. Hun var i god form, men selvfølgelig veldig kald, sier operasjonsleder Per Lauvnes ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Sammen med tre bikkjer gikk kvinnen ut på tur ved Hisåsen lørdag ettermiddag. Etter om lag en time i terrenget innså hun selv at hun ikke klarte å finne veien tilbake til bilen. På grunn av tett tåke i området hadde hun mistet retningssansen.

— Hun skulle egentlig gå til Hisåsen, men da vi snakket med henne fant vi ut at hun hadde vært på en topp med varde og mast. Dermed ble hun lokalisert til Storerøys. Derifra hadde hun gått nordover, i motsatt retning av hvor bilen stod, forteller Lauvnes.

Brukte blålys og sirene

Politiet fikk melding fra kvinnen klokken 17.09, og holdt jevnlig kontakt med henne via mobiltelefon etterpå. Redningsmannskapene søkte først med hund fra Storerøys, men endret taktikk og brukte blålys og sirene oppover en skogsvei for å vise seg for kvinnen.

— Hun hørte sirenen i det fjerne. Dermed forflyttet vi oss lenger nordover, og søkte i et annet område enn vi først hadde tenkt. Vi gjorde avtale om at hun skulle holde seg i ro, sier Lauvnes, som skryter av kvinnens håndtering av situasjonen.

— Hun skjønte tegningen selv og varslet oss. Det var en fornuftig måte å gjøre det på. Hadde hun ikke hatt batteri og dekning på mobiltelefonen, hadde vi slitt med å finne henne. Det var også viktig at hun holdt seg i ro. Hvis ikke kunne hun fort ha gått i ring, sier operasjonslederen.

Kjørt hjem

Den 54 år gamle kvinnen, som er bosatt i Lillesand, var vanlig turkledd. Hun ble sjekket av ambulansepersonell på stedet, og ble etterpå kjørt hjem av mannskap fra Lillesand Røde Kors.

Mellom 15 og 20 personer deltok i leteaksjonen. Personellet fra Røde Kors møtte opp ved Vatne, men ble aldri sendt ut i terrenget.

— De var klar til innsats. Men på det tidspunktet hadde vi så godt spor at vi holdt dem igjen, sier Lauvnes.

FUNNET: Kvinnen ble funnet klokken 21. Hun ble sjekket av ambulansepersonell. (Foto: Morten Boswarva / MMS)