ARENDAL: De fire vennene av NOKAS-dømte Erling Havnå ble dømt i Aust-Agder tingrett i dag. Tre av dem, to menn og en kvinne, ble dømt til 90 dager ubetinget fengsel for å falsk forklaring til politiet. Den fjerde personen, en 44 år gammel mann, må sone seks måneder, etter at han ble dømt for å ha avgitt falsk forklaring også for retten.

Kun straffen til 44-åringen var i samsvar med påtalemyndighetens påstand. For de andre tre ba politiinspektør Pål Jæger-Pedersen om 120 dager fengsel, men ble ikke hørt i tingretten.

— Forvekslet dagene

Erling Havnå ble 21. juli 2004 pågrepet for å ha deltatt i NOKAS-ranet, og varetektsfengslet påfølgende dag. Han tilsto i april 2006, etter tingrettsdommen, men før behandlingen i Gulating lagmannsrett. Etter at Havnå ble pågrepet i 2004, ga samtlige av de fire vennene ham alibi for ransdagen mandag 5. april.

En 52 år gammel mann forklarte politiet at han traff Havnå i leiligheten hans i Arendal om formiddagen ransdagen, bare få timer etter at ranet fant sted i Stavanger. Det samme gjorde en 31 år gammel kvinne.

44-åringen, som ble dømt til seks måneder i fengsel, nektet å avgi politiforklaring. Han ble derfor innkalt til rettslig avhør i Aust-Agder tingrett. Der opplyste han at han hadde møtt Havnå flere ganger om formiddagen mandag 5. april 2004. Under rettssaken mente de tre tiltalte imidlertid at de hadde forvekslet dagene og tidspunktet på dagen. Dette trodde ikke retten på.

- Hørte grynt

Den fjerde tiltalte, en 52 år gammel mann, erkjente først etter at Havnå tilstod i 2006, at forklaringen hans ikke var korrekt. Han forklarte i retten at han var overbevist om at han snakket sant da han avga forklaring til politiet i 2004. 52-åringen hevdet i avhør at han overnattet i Havnås leilighet natten før ranet. Han opplyste at han så Havnå om natten, og at han hørte Havnå grynte fra rommet sitt da han forlot leiligheten i 08-tiden om morgenen.

Samtlige av de fire har nektet for at de hadde avtalt sammenheng mellom forklaringene. Retten fant det imidlertid påfallende at samtlige av de fire vennene, som alle overnattet i Havnås leilighet natten før ranet, ga ham alibi.

«Handlingenes grovhet styrkes av at de falske forklaringene ble gitt for å hindre at en mistenkt i ett av norgeshistoriens alvorligste bankran, der en polititjenestemann under utførelsen av tjenesten ble drept og ranet utført under en kriminell gruppe, ble tiltalt», heter det i dommen.

I formildende retning la retten vekt på tiden det er gått siden Erling Havnå tilstod NOKAS-ranet.

Kun den ene av de fire ble ilagt saksomkostninger. Han må betale 6000 kroner. De tre andre ble vurdert til å ikke ha økonomisk evne til å betale omkostninger.