KRISTIANSAND: — Vi ønsker oss en folkehøgskole i Marvika på Lund. Dermed vil internat og undervisningslokaler bli plassert nær Kristiansand sentrum, sier daglig leder i KUP, Jens Kristian "Kikkan" Karstensen, til fvn.no.

Han er prosjektleder for opprettelsen av en ny folkehøgskole i Kristiansand, og søknaden ligger nå øverst i departementets søknadsbunke.

Venter på godkjennelse

Men det går seint i byråkratiet: Søkeprosessen er inne i sitt fjerde år, og KUPs tre år gamle planer om en folkehøgskole på Dvergsnestangen er skrinlagt.

Prosjektet har nå skiftet navn til Kristiansand Folkehøgskole.

— Etter at Kvås folkehøgskole ble lagt ned i januar 2007, er det åpnet for en ny folkehøgskole på Sørlandet, og vi har fått forsikringer fra Statsministerens kontor om at det ikke er ønskelig å nedbygge folkehøgskolebevegelsen, derfor tror vi godkjennelsen snart vil foreligge, sier Karstensen.

Bynært

Unge søkere velger stadig oftere folkehøgskoler som ligger nær en bykjerne.

— Vi har henvendt oss til politikerne i Kristiansand der vi foreslår Marvika som lokasjon for den nye folkehøgskolen, sier Karstensen.

Han peker på de positive virkningene navneskiftet fra Rauma folkehøgskole til Molde folkehøgskole har hatt for søkermassen.

— " Vi ønsker at den nye folkehøgskolen skal være en "urban" folkehøgskole med nær tilknytning til storbyen Kristiansand," heter det blant annet i søknaden til departementet, som ble sendt 28. mars i år.

Øker

  • I Norge har vi en lovgivning og en politisk praksis som er svært lite dynamisk i forhold til å opprette nye folkehøgskoler, dermed er det ikke lett å få flere byplasserte skoler, slik vi ser det i Sverige, sier Øyvind Brandt, daglig leder i Informasjonskontoret for folkehøgskolen.

Brandt kan opplyse om at søkningen til folkehøgskolene for inneværende år har steget med 14 prosent fra i fjor.

— Fordi man bor på skolen sammen med andre fra hele landet og verden, opplever de fleste at de får nye, spennende og nære venner, som man kanskje velger å bo og studere sammen med etter folkehøgskolen, sier Brandt.

Åpner for alenemødre

KUP ønsker seg en skole der mødre med småbarn også har anledning til å søke:

— Vi ser for oss en "helse- og omsorgslinje", tilrettelagt for mødre med småbarn, kanskje i samarbeid med helsestasjoner i kommunen, forklarer Karstensen.

Skolen vil derfor reservere 10 av de 75 elevplassene for alenemødre.

Andre linjer som vil være aktuelle er en egen klima- og miljølinje, natur og dyreliv, knyttet til Dyreparken, en kreativ linje for kunstnerspirer og en egen fotballinje, kanskje i samarbeid med Start.

Tidlig ute

Marvika som friareale skal reguleres i 2009, derfor ønsker man å være tidlig ute med søknaden.

— Vi må lufte det såpass tidlig at politikerne får anledning til å fordøye ting. I stedet for å bygge ut Marvika som industri- eller boligområde, tror vi en folkehøgskole vil være en gunstigere løsning på lang sikt. I sommermånedene vil det ikke være elevaktivitet her.

Dermed kan området fungere som friområde for lokalbefolkningen, og internatet kan gjøres om til turistmotell.

Som styreleder for folkehøgskolen sitter administrerende direktør i IK Start, Jan Oddvar Skisland. Med seg i styret har han blant annet Anne Cathrine Kaarmo, kontorsjef for personal- og organisasjonsavdelingen ved UiA og Jan Gossner, forstander i Kristiansand frikirke.