AGDER: Ved inngangen til 2009 ble 61 personer skadet av fyrverkeri i Norge, mot 155 året før. Halveringen av antall skader gjeder brannvesenet i Kristiansand og fylkeslegen i Vest Agder.

— Ikke totalforbud

– Selv om det er positivt med forbud og nedgang i antall skader er det helt forferdelig med så mange skader, sier Geir Stangeland, fylkeslege i Vest Agder.

Tidligere har det blitt diskutert av politikere å få på plass et totalforbud mot fyrverkeri. Stangeland vil ikke si så mye om totalforbud. Det mener han bør vurderes av flere instanser.

– Men i et land som skal forhindre ulykker på så mange områder er det rart det ikke har kommet restriksjoner tidligere. I de fleste andre land er det kun kommunal eller annen offentlig oppskyting av fyrverkeri, sier fylkeslegen.

Totalt ble det registrert 79 skader ved forrige nyttårsfeiring, når en også regner materielle skader, som direkte var forårsaket av fyrverkeri. Antallet branner og branntilløp ble kraftig redusert.

Fyll og eksperimentering

Jan Røilid, leder av forebyggende avdeling i brannvesenet, har samme oppfatning som fylkeslegen.

– Vi er fornøyd med at antall skader og branner i forbindelse med raketter går kraftig ned. Men tallet burde vært null, sier Røilid.

Han mener likevel det først kan sies noe om situasjonen når det er gått noen år.

– Men forbudet mot pinneraketter har nok noe virkning. Det folk skal vite er at det er feil bruk av fyrverkeri som fører til skader. Foreldre må ta ansvar for at det ikke klusses og eksperimenteres med fyrverkeri på gutterommet. Barn har heller ikke lov til å skyte opp fyrverkeri.

Stangeland fremhever at ulykkene i stor grad kommer under oppskyting i alkoholpåvirket tilstand.

Tallene i undersøkelsen er basert på innrapportering fra 212 av landets 430 kommuner, som har 73 prosent av Norges befolkning. I Vest- og Aust-Agder var det henholdsvis seks og tre personskader, og null branner og andre skader ved inngangen til 2009. Begrenset salg

Sammenlignet med nyttårsaften 2005/06 da det var seks branntilløp og andre skader, og 25 personskader i agderfylkene, er det en stor nedgang. Røilid mener forbudet mot raketter i hele Kvadraturen, som kom før nyttårsaften 2007/08, har vært medvirkende.

I år selges fyrverkeri 30. og 31. desember fram til klokka 20.00 om kvelden i Kristiansand. Det er lov å bruke fyrverkeri fra klokka 18.00 på nyttårsaften og åtte timer framover, skriver Kristiansand kommune på sine nettsider.

I Aust-Agder åpnet salget mandag.