KRISTIANSAND: — Irritasjonen til frustrerte bilister har urettmessig gått utover studentene som delte ut undersøkelsen. Noen av studentene har fått til dels grov og uberettiget kjeft, forteller Bjørn Martens, sivilingeniør i Rambøll, som stod for gjennomføringen av spørreundersøkelsen.

Fra klokken 06 til 09, 11 til 13 og 15 til 18 ble bilister som kjørte i retning sentrum stoppet ved 13 forskjellige steder ved innfartsårene til Kristiansand. Undersøkelsen innebar at Statens Vegvesens utsendte stoppet litt under halvparten av bilene som kom kjørende og delte ut spørreskjemaer.

Nesten overkjørt

Og de utsendte fra Statens Vegvesen var altså studenter fra Ansgar bibelskole. De stilte opp for Statens Vegvesen for å få inn penger til en reise de skal gjennomføre neste vår. Og det var ikke bare grov kjeft som ble studentene til del.

— Et sted på Setesdalsveien ble de omtrent kjørt ned. Ingen ble skadet, men det ble tatt nummeret på noen biler som ikke hadde en korrekt oppførsel i trafikken, forteller Martens.

Men selv om studentene ikke bare møtte blide ansikter, så har Martens inntrykk av at de holdt motet oppe.

— De gjør jo dette på dugnad for å få inn penger i reisekassa. Vi har vært rundt og oppmuntret studentene underveis, og mitt inntrykk er at de har klart å holde motet oppe, påpeker Martens.

Trafikkaos

— Vi har fått svært mange telefoner fra folk som klager på kontrollen. Vi måtte be dem om å åpne opp i rushtrafikken inntil det verste rushet hadde gitt seg, sier Gunn Lieng, operasjonsleder i Agder politidistrikt.

Og Martens innrømmer at to av punktene for utdeling av undersøkelser, ikke fungerte godt nok.

— På E39 på vei inn mot byen hadde vi valgt et litt uheldig punkt. De som ble vinket forbi utdelingspunktet skjønte ikke at de kunne kjøre forbi. Dermed oppstod det ekstra trafikale problemer. I tillegg ble det for stor belastning på E18 inn mot sentrum i rushet. Der måtte vi åpne opp, påpeker Martens.

Forstår frustrasjon

Han er inneforstått med at det ble en del frustrerte bilister.

— Det ble en del frustrasjon. Vi vet ikke hvor mange som er så frustrerte at de ikke vil fylle ut skjemaet. Men hvis alle kaster kortene vi delte ut så er frustrasjonen til ingen nytte, fastslår Martens.

Han ber innstendig om at personer som har fått undersøkelsen, fyller den ut.

— Resultatet av undersøkelsene skal gi et faglig grunnlag for analyser i forhold til framtidige trafikksystemer, opplyser Nebojsa Doder, senioringeniør i Statens Vegvesen region sør til fvn.no.

Det var opp mot 50 studenter fra Ansgar som deltok i aksjonen. Hvor mye de har fått til reisekassa ville ikke Martens røpe, men ifølge ham vil timelønnen per person være på rundt 150 kroner i snitt.

— Hvis jeg hadde ansvaret for reisekassa, hadde jeg vært godt fornøyd, sier Martens.

Og kanskje det var verdt litt grov kjeft for studentene?