KRISTIANSAND: — Agder får allerede 23 millioner mer enn kriteriene tilsier, så da kan du tenke deg resten, sa justisminister Knut Storberget (Ap) til Fædrelandsvennen etter møtet med Agder-politikerne i Kristiansand rådhus i går ettermiddag.

Da hadde han i en halv time hørt på argumenter fra lederen av Agderrådet, Laila Øygarden (Ap), om hvorfor Agder politidistrikt trenger flere folk. Hun og flere ordførere hadde forberedt møtet i mange måneder, og de hadde klar en lang rekke argumenter for hvorfor landsdelen må få mer penger til politiet.

Forberedt

Men Storberget var også godt forberedt, og han plukket argumentene fra hverandre.

— Vi finner oss ikke i økt hverdagskriminalitet, sa Øygarden.

— Hvor har du det fra at det er mer hverdagskriminalitet her enn andre steder? spurte Storberget.

Da Øygarden viste til et par rapporter, henvendte Storberget seg til politimester Bjørn Hareide. Som slo fast at kriminaliteten går ned.

Flekkefjord-ordfører Sigmund Kroslid (KrF) mente færre enn før anmelder lovbrudd, fordi de vet at politiet ikke kommer likevel.

Riktige fakta - Det tror jeg ikke er riktig. Folk må ha en anmeldelse å vise til for å få forsikringsoppgjør, svarte Storberget.

  • Vi må ha riktige fakta når vi diskuterer dette, slo han fast.

Justisministeren aksepterte heller ikke de andre hovedargumentene fra sørlandspolitikerne. Da kristiansandsordfører Jan Oddvar Skisland (KrF) viste til at Kristiansand er den største storbyen som ikke får storbymidler, grep Asbjørn Gran fra Politidirektoratet inn.

— Det er ikke riktig. De midlene er lagt inn til alle byer med mer enn 50.000 innbyggere, sa Gran, som imidlertid innrømmet at Oslo, Bergen og Trondheim får et ekstratilskudd.

Heller ikke argumentet om at husleien i Kristiansand er for høy, kjøpte Storberget. Han mente denne var kompensert med flere millioner, men lovet å undersøke dette nærmere.

Advarte I sin oppsummering viste Storberget til årsrapporten fra 2006 fra Agder politidistrikt selv. Han trakk fram flere punkter som ikke akkurat underbygger behovet for mer penger. Blant annet har saksbehandlingstiden aldri vært lavere, kriminaliteten går ned, budsjettet er overholdt og oppklaringsprosenten er blant de høyeste i landet.

Storberget sa også at mange andre politidistrikter rundt om i landet mener Agder får vel mye penger. Han viste til at landsdelens politi får 23 millioner mer enn det de nasjonale kriteriene tilsier.

— Så jeg må ha svært gode argumenter for å gi mer til Agder, sa justisministeren. Før han rettet en advarende pekefinger mot å svartmale situasjonen:

— Vær varsomme med å skape en dårlig stemning som det ikke er grunnlag for, avsluttet han.