KRISTIANSAND: — Den utviklingen, for ikke å si forvandlingen, som Sørlandsparken har gjennomgått i løpet av et kvart århundre, er intet mindre enn et moderne eventyr.

Det sier Erik Rostoft, daglig leder for Sørlandsparken Næringsforening, en forening hvor om lag 75 prosent av de cirka 350 virksomhetene i parken er medlemmer.

— Det er interessene til de næringsdrivende i parken vi skal ivareta, sier han.

250.000 KVADRATMETER.

Fra å være et industriområde «langt ute i skogen», har parken i løpet av disse årene vokst til et handelssenter som består av om lag 250.000 kvadratmeter under tak fordelt på 350 virksomheter med cirka 3500 arbeidsplasser. Samlet omsetning ligger på rundt tre milliarder kroner, og parken har seks millioner besøkende.

— Noe av det mest slående er at denne kraftige veksten har kommet uten at det har vært brukt masse penger på markedsføring. Vekst målt etter antall forretninger, omsetning og antall besøkende har kommet i kraft av parkens egen tyngde, sier Erik Rostoft.

DYNAMISK PARK.

Han sier at varetilbudet overfor publikum er blitt så godt og omfattende at ingen familie i rimelig nærhet av parken foretar større innkjøp uten at de først har orientert seg om det som finnes i Sørlandsparken.

Han understreker dynamikken i parken ved å vise til at det i gjennomsnitt blir foretatt en nyetablering eller re-allokering av virksomhet i parken hver tredje uke.

  • Flere ganger i uka kommer det forespørsler fra næringsdrivende som ønsker å etablere seg i parken. Derfor er det ingen tvil om at utbyggingen kunne vært mye større enn det som er planlagt, sier Rostoft.

RETAIL STØRST.

Og de planene som foreligger for utbygging i parken er ikke direkte smålåtne.

Allerede ved utgangen av 2008 vil dagens handelsareal ha øket med om lag 100.000 kvadratmeter til cirka 350.000. — Den største tilveksten er Retail, handelssenteret på cirka 55.000 kvadratmeter. Grunnarbeidene er i gang, og senteret åpner sine dører i desember 2008, sier han.

Vekstambisjonene i Sørlandsparken går lenger enn dette.

FIREDOBLING.

— Ser vi 40-50 år fram i tid, er det sannsynlig at Sørlandsparken har et totalt handelsareal på en million kvadratmeter - eller om lag fire ganger så mye som dagens 250.000 kvadratmeter, sier Erik Rostoft.

Det anslaget er basert på at den delen av Sørlandsparken som ligger i Kristiansand kommune da vil omfatte mer enn 600.000 kvadratmeter, mens Lillesand-siden kan bli utbygd til rundt 300.000 kvadratmeter.

— Med den interessen som finnes for å etablere seg i parken, er ikke dette noe usannsynlig fremtidsbilde, sier han.

Tekst: Olaf Lorentsen

olaf.lorentsen@fvn.no - 38 11 32 13