BYGLAND: — Det tok sin tid, sier Gunnar Haugå. I 10 år, helt siden han var 16, har han ønsket å skyte gaupe. Søndag klokken 16.20 klarte han det. Et velrettet haglskudd sendte den 16,5 kilo tunge hunngaupa over ende i bergufsene ovenfor Gakkestad i Bygland. Jaktlagets 14. gaupe var skutt.

— Nå er det bare to på jaktlaget vårt som ikke har fått gaupe, sier Haugå.

Det er så godt som umulig å jakte gaupe alene. Karene som jakter i Bygland er sammensveiset. Etter hvert som folk får skutt sin gaupe, trekkes det lodd blant de andre om de beste jaktpostene.

Gaupejakta foregår ved at noen i jaktlaget går på sporene og driver det store kattedyret mot jegere på post.

— Det var bitende kaldt å sitte der urørlig i over fire timer i fem, seks kuldegrader. Selv med scooterdress og scooterstøvler var det iskaldt, sier han.

Det var Kjell Johnny Lundtveit og Inge Olav Fjalestad som gikk på gaupesporet søndag. Plutselig fikk Gunnar øye på gaupa 70 meter unna. Holdet var for langt og gaupa forsvant. Men like etterpå dukket den opp igjen, 30-40 meter fra Haugå. Da smalt det. Den eneste gaupa som var lov å skyte i Bygland under årets kvotejakt falt.

  • Den skal prepareres og få en fin plass i stua, smiler Gunnar Haugå.

Selv om gaupejakta med dette er over i Bygland, kan det bli flere gauper på byglendingene i år. I Valle og Bykle kan det til sammen skytes tre gauper, opplyser Haugå. Der oppe er det ingen drevne gaupejegere. Derfor har saueeierne bedt byglendingene om hjelp.

— Det kan godt hende at vi jakter der oppe til helga om det blir sporsnø, sier Gunnar Haugå. De andre jegerne på laget er Knut Haarklou, Kjell Johnny Lundtveit, Inge Olav Fjalestad, Einar Holen, Ben Roger Olsen, Svend Uleberg og Kai Larsen.