MANDAL: Havnekonsulent Petter F. Thilesen i Mandal opplever at svært mange som står på venteliste for båtplass i Mandal takker nei når en ledig plass endelig byr seg.

Thilesen anslår at kun én av ti takker ja til ledig båtplass.

Takker nei til båtplass

— Grovt sett så tror jeg det. Jeg har ikke telt, men når jeg ser på listene som jeg har og de som jeg har merket av, så er det ikke langt unna. Uansett spiller det ikke noen rolle. Bildet er så entydig, forteller han.

Han tror avslagene har å gjøre med at folk enten ikke har gått til anskaffelse av båt når plassen dukker opp, eller at de har stått på ventelisten så lenge at det ikke lengre er aktuelt når anledningen byr seg.

  • Det vi lurer på er hvor reelle disse ventelistene er. De er greie å ha for å vise politikerne at vi må ha nye båtplasser, men jeg lurer på hvor reelt det er, sier Thilesen som allerede har kastet bort mye tid på å tilby båtplasser få vil ha.

Ved Kristiansand kommune merker man også at etterspørselen dabber av jo nærmere sommeren man kommer. Rådgiver og sivilingeniør Johan Rasmussen tror som Thilesen at årsaken er at folk enten ikke har gått til anskaffelse av båt, eller at de har ordnet seg på annet vis.

Også Rasmussen opplever at listene krever mye arbeid.

  • Vi sliter med å nå gjennom til folk, sier Rasmussen til fvn.no.

- Må innføre ett nytt system

  • Vi må innføre ett nytt system. Vi jobber altfor mye med ventelistene, mener Thilesen.

Han mener at et depositum for å stå på venteliste kan bli aktuelt. Så mange som 244 personer venter på båtplass i Mandal, og ventelisten strekker seg tilbake til 1999. — Flere sier at de ikke trenger båtplassen akkurat nå, men at de gjerne vil stå på ventelisten likevel, sier Thilesen.

Så enkelt er det ikke. Takker man nei fordi det ikke passer, strykes man av listen. Ønsker man fortsatt å stå på ventelisten havner man bakerst i køen igjen.

Hva gjør folk med båtene sine når de ikke har båtplass?

  • Det er det store spørsmålet. Det skulle jeg gjerne ha visst, sier Thilesen.

Til tross for at få takker ja til de ledige båtplassene fjerner det likevel ikke det faktum at kommunene sliter med for få båtplasser.

— Vi bor jo flott til, med sjøen og alt, men vi har ikke lagt til rette for at folk skal ha båt.