LYNGDAL: – Det var helt forferdelig. Den var illsint og det var som om hele hodet skulle sprenges, forteller 51-åringen som har hatt en av de virkelig sjeldne vepseopplevelser.

Historien startet da Bente og mannen Johan jobbet i hagen ved huset i Lyngdal. – Jeg sto og kuttet noen småtrær da det kom en sverm av veps. De bestemte seg åpenbart for å ta meg, for de kom etter meg. Jeg fektet med armene og holdt på å ramle ned i en steinur, forteller Bente.

Da merket hun en surrelyd helt inne i øret. En veps hadde fløyet inn i øregangen og satt seg fast. – Surringen var utrolig høy, og det gjorde kjempevondt da den stakk der inne, sier hun.

Fikk panikk

Hun fikk panikk, skrek etter mannen om at han måtte få ut utysket. – Først trodde han nok ikke helt på meg, men løp omsider inn etter en pinsett. Imens surret det i hele hodet, sier Bente som samtidig var alvorlig redd for at vepsen skulle forsvinne enda lenger innover.

– Hvert minutt var en evighet, legger hun til.

Hun anslår at vepsen surret inne i øregangen i ti-femten minutter før mannen klarte å pirke hele vepsen ut. Men brodden satt igjen og gjorde alvorlig vondt. Derfor måtte de dra til legevakten i Farsund for å få hjelp. – Brodden har nemlig mothaker og det er om å gjøre å få ut alt. Ellers kan det oppstår skader, forteller Bente.

På legekontoret i Farsund hadde legen det ikke så travelt, han satt i stolen og presenterte seg. – Da mistet jeg tvert tålmodigheten, og måtte si at jeg ikke brydde meg det grann om hva han het – han måtte få ut brodden med en gang, ler Bente. Men det tok en hel time å få den ut, fordi legen måtte utvide hullet vepsen hadde stukket for å få ut alle mothakene. I tillegg blødde det og dermed ikke lett å se.

Var heldig

Deretter bar det samme kveld til sykehuset i Kristiansand for å sjekke øret av en spesialist. – Jeg fikk vite at jeg hadde vært svært heldig. Vepsen hadde ikke stukket trommehinnen, noe som kunne skadet hørselen for alltid og i verste fall gjort meg døv på dette øret, forteller Bente. Hun priser seg i det hele tatt lykkelig for at hun tåler vepsestikk. Hadde hun lidd av allergi kunne dette i verste fall fått dødelig utfall.

I etterkant måtte hun skylle øret for størknet blod, men kom seg fysisk greit fra det. Verre har det vært psykisk.

Med vepseår også rundt boligen på Naveråsen i Lyngdal, får hun panikk når det surrer veps overalt. – Jeg vet man ikke skal gjøre det, men jeg fekter og hyler straks det nærmer seg veps. Og så holder jeg for ørene. Ingen skal inn der igjen, smiler hun.

Og den store hobbyen nå er å kverke så mange veps som mulig!

Når du er stukket

  • Fjern brodden til en bi eller veps straks. Ikke klem på stikket, men trekk brodden ut med neglene eller en pinsett. Noen ganger henger giftposen fortsatt på brodden, men trekk aldri ut brodden ved hjelp av posen, da klemmer du mer gift inn i kroppen.

  • Ved lette hudreaksjoner kan du smøre på en lokalbedøvende krem eller et middel mot kløe. Fås kjøpt på apotek uten resept.

  • Lettere svie og smerte kan lindres med isbiter, kaldt vann eller kalde omslag.

  • Klorer du på stikket, kan du få sår som kan forurenses.